"Диверсію" на газопроводі у Фінській затоці могло влаштувати китайське судно: поліція розкрила важливу деталь

Читать на русском
Автор
849
Newnew Polar Bear
Newnew Polar Bear

Падіння якоря могло зруйнувати трубу газопроводу

Підводний газопровід Balticconnector, який з’єднує Фінляндію та Естонію, в ніч проти 8 жовтня могло пошкодити китайське судно.

Як інформує Yle, фінська поліція виявила на місці події предмет, який схожий на двометровий якір вагою шість тонн. Цей предмет був піднятий на поверхню за допомогою крана нафтовидобувного судна Hall.

Зазначається, що дата та час пошкодження газопроводу збігаються з маршрутом руху судна Newnew Polar Bear китайської судноплавної компанії, що працює під прапором Гонконгу.

При цьому в поліції поки що не можуть дати відповіді на питання про те, чи було пошкодження газопроводу навмисним і чи можна його розцінювати як терористичний акт. Однак наразі триває розслідування за статтею "вандалізм за обтяжливих обставин". Спроби зв’язатися із представниками судна не принесли успіхів.

Шматок якоря
Пошкоджений газопровід

Як повідомлялося раніше, інцидент стався в ніч з 7 на 8 жовтня, коли судно Newnew Polar Bear рухалося зі швидкістю 11 вузлів у напрямку на південний схід. О 1:12 ночі було зафіксовано, що судно практично зупинилося в районі газопроводу, проте зупинка була настільки короткочасною, що на спеціалізованих ресурсах цю інформацію відстежити було практично неможливо.

Крім газопроводу, у цей момент також був пошкоджений підводний кабель зв’язку, який з’єднує Естонію зі Швецією та Фінляндією.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зробив заяву щодо інциденту з газопроводом. Він запевнив, що Альянс дасть "рішучу відповідь", якщо припущення про навмисну диверсію виявляться правдивими.