До дефолту залишився місяць: росії напророчили долю Венесуели

Читать на русском
Автор
2279
Morgan Stanley
Morgan Stanley

Росія може виявитися нездатною виплатити свої боргові зобов’язання

Шанси на те, що росія виявиться здатною погасити свої зобов’язання щодо зовнішнього державного боргу, почали стрімко танути після початку вторгнення в Україну.

Як повідомляє Bloomberg, аналітики Morgan Stanley & Co схиляються до того, що країна може оголосити дефолт до 15 квітня.

"Ми вважаємо дефолт найбільш вірогідним сценарієм. У разі дефолту він навряд чи буде схожий на звичайний, натомість з Венесуелою, мабуть, саме відповідне порівняння", — повідомив глобальний керівник компанії зі стратегії суверенного кредитування ринків, що розвиваються, Саймон Уевер.

Він зазначив, що російський уряд до 15 квітня має провести виплати за доларовими облігаціями з погашенням у 2023 та 2043 роках, а тому дату оголошення дефолту обрано не просто так.

Наразі інвестори оцінюють російські облігації з погашенням у 2023 році у 29 центів, що є найнижчим показником за всю історію.

При цьому не виключено, що незабаром вони впадуть ще нижче і можуть наблизитись до показників 10 центів.

Згідно з підрахунками інвестори в суверенний борг Росії з початку року зазнали збитків у середньому 81%, а найгірші результати в 2022 році показала лише Білорусь, там вони втратили 93%.

Варто зазначити, що 7 березня російська національна валюта оновила рекорд вартості та впала нижче за позначку в 142 рублі за долар.