Війна — день 13: росіяни "вітають" українок з 8 березня бомбардуваннями міст та вбивствами

Читать на русском
Автор
13570
Колаж "Телеграфу"

Коротко про головне 8 березня

В Україні починається 13-й день із повномасштабного військового вторгнення російських військ. Росіяни продовжують бомбардувати міста та села, цивільну інфраструктуру України, вбивати мирних мешканців. Проте всі ці злодіяння путінської армії не залишаються безкарними: під Харковом ліквідовано російського генерал-майора, під Києвом збито два російські літаки, а кількість полонених російських окупантів наближається до 2 тисяч.

У цьому матеріалі "Телеграф" щогодини публікуватиме найактуальніші новини, які відбулися 8 березня.

Крім того, ви можете стежити за оперативною обстановкою в нашому телеграм-каналі, який є доступним за цим посиланням.

23:00 Президент Володимир Зеленський традиційно виступив із вечірньою промовою.

Письменник та художник Лесь Подерв'янський у бліцінтерв'ю "Телеграфу" розповів, чому, на його думку, українці вже перемогли у війні з росією, який історичний внесок має зробити Україна і що спільного між росіянами та мікробами.

22:00 У Польщі заявили про готовність негайно передати всі літаки Міг-29 Сполученим Штатам Америки, які є у неї, в обмін на американські бові машини. Очікується, що якщо угода вигорить, то МіГ дістануться українцям.

Японія вперше в історії ухвалила рішення про безоплатну передачу військового спорядження на потреби Збройних сил України.

21:00 Удар нанесено по гуртожитку у Житомирі (вул. Чуднівська, район Корбутовка).

20:00 Захід готує План Маршала по відновленню України. Про це заявив прем'єр Британії Борис Джонсон.

Президент Володимир Зеленський виступив із дуже потужним зверненням до британського парламенту.

McDonald's тимчасово закриває всі 850 ресторанів швидкого харчування у росії.

19:00 Президент США Джо Байден оголосив про заборону імпорту російських нафти і газу.

А в ООН спростували заборону на вживання слів "війна" та "вторгнення" щодо агресії проти України.

На Донбасі окупанти розстріляли з градів Сєверодонецьк та Лисичанськ.

18:00 Організація Об'єднаних Націй оголосила своїм співробітникам про заборону на використання слів "війна" та "вторгнення" для опису подій, що відбуваються між російською стороною та українською державою. Повномасштабну війну тепер рекомендується називати "конфліктом" чи "військовим наступом", пишуть ЗМІ.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відреагував на інформацію про те, що ООН нібито заборонила персоналу називати "війною" вторгнення росії до України. Він закликав Організацію негайно спростувати такі заяви, якщо вони є неправдивими.

17:00 8 березня Сполучені Штати Америки мають оголосити про заборону імпорту російської нафти.

СБУ показала відео розмови полоненого солдата РФ з матір'ю. Жінка впевнена, що її син ні в чому не винен, адже особисто нібито нікого не вбив.

Партія "Слуга Народу" прокоментувала слова Володимира Зеленського американському каналу АВС про переговора між Україною та російською Федерацією: "Наша країна не сприймає жодних ультиматумів агресора й не відмовлятиметься від власних територій". Як зазначає партія, сьогодні їй доводиться тверезо дивитися на реальність. Попри те, що Україна не віддаватиме свої землі — важливо визначитись, яким чином буде врегульоване життя людей на цих територіях в межах цілісної держави.

"Зрозуміло, що ми не будемо цього робити. Але нам треба буде визначитись – яким чином буде врегульоване життя людей на цих територіях у межах нашої цілісної держави. Саме про це говорив Президент Зеленський, відповідаючи на питання американського журналіста", — додає пресслужба партії.

16:00 В мережі показали жахливе відео того, як російський БМП ще 28 лютого під Києвом розстріляв автівку з мирними людьми.

З’явився відеодоказ того, що саме окупанти зірвали евакуацію з Маріуполя.

Олексій Данилов: "Якщо НАТО не хоче або не може "закрити небо" над Україною, ми закриємо його самі, дайте нам зброю, якщо ваша зброя лежить у чохлах… Від цього залежить, чи Росія вбиватиме наших дітей і жінок, наших батьків і людей похилого віку. Чи закриють безневинно вбиті, як ангели своїми крилами, наше небо?"

15:00 Нова сводка Генштабу. Основні зусилля окупантів продовжують зосереджуватися на створенні умов для захоплення міст Київ, Харків, Чернігів, Суми, Маріуполь, Миколаїв та виході на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.

Тим часом міністр закордонних справ Дмитро Кулеба знов закликав Захід посилити санкції проти росії та особисто проти володимира путіна. Він попросив партнерів надати Україні сучасні системи ППО, аби захистити небо.

14:00 Після Shell від російських газу та нафти відмовляється вже British Petroleum.

У мережі з'явилося цікаве відео — конотопські відьми вже працюють над путіним.

Колишнього кримського прокурора Наталю Поклонську помітили в Україні. Тут вона зображає з себе "рятівника простих українців" та возить "гуманітарку".

Полк "Азов" у бою добув списки окупантів, які беруть в облогу Маріуполь.

13:00 Рашисти розпочали бій у Маріуполі: спроба евакуації знову зірвана.

На Херсонщині над селищем Білозерка збили ще один ворожий літак.

Британсько-нідерландська нафтогазова компанія Shell відмовляється від нафти та газу з росії.

12:00 На Закарпатті прикордонники вручили квіти "уклоністам", які намагалися втекти від мобілізації.

"Не дозволимо поставити хрест на українцях": нове звернення Зеленського.

Співробітники СБУ поділилися записом допиту двох російських військовополонених, які розповіли про свої "пригоди".

11:00 Пробне ЗНО з української мови і літератури, яке було заплановане на 19 березня, а також з історії, математики, біології, географії, фізики, хімії та інших іноземних мов, що мало проводитись 26 березня, не відбудеться.

Екс-президент України Віктор Янукович звернувся до чинного президента України Володимира Зеленського і заговорив про російсько-українську війну, чим викликав очікувану реакцію колишніх співвітчизників.

10:00 Міністерство оборони російської федерації спільно з українським Червоним Хрестом погодили створення гуманітарного коридору з міста Суми. Країна-агресор зобов'язалася дотримуватися режиму тиші з ранку і до вечора.

З'явилася нова статистика втрат рашистів — це, зокрема, понад 12 тисяч людей та 80 вертольотів.

Представники Управління держохорони України попередили громадян, що фіксування атак російських окупантів на фото та відео, а також постійне розповсюдження інформації про почуті вибухи може зашкодити кожному українцю в будь-якому населеному пункті під час військових дій.

09:00 Янукович заявив російським пропагандистським ЗМІ, що "Зеленський особисто має зупинити кровопролиття та досягти мирної угоди".

Тим часом Україну з моменту початку війни залишило вже близько 1,7 млн. людей.

08:00 У Сумах рятувальники ліквідовували наслідки авіаудару, який ворог безжалісно наніс по житловому сектору

7 березня в м. Суми ворожа авіація підступно нанесла удар по житлових будинках, що знаходяться по вул. Роменська та Спартака. О 23:09 на місце події виїжджали рятувальники, які розбирали зруйновані конструкції будинків та ліквідовували пожежу. Вдалось деблокувати жінку, травмовану передали медикам. Також з-під завалів діставали тіла загиблих людей. Попередньо внаслідок обстрілу загинуло 9 людей, з них 2 дитини.

07:00 З'явилося свіже зведення Генштабу. Якщо коротко, то противник продовжує наступати, але його темп сповільнився, і все частіше росіяни йдуть на мародерство і знущання над мирними жителями.

06:00 У Євросоюзі заявили про пряму причетність до агресії проти України білоруського посібника тероризму олександра лукашенка. Цивілізований світ упевнений — невизнаному лідерові Білорусі доведеться відповідати за скоєне нарівні з кривавим диктаторам володимиром путіним.

05:00 Японія розширила санкційний список юридичних та фізичних осіб росії та Білорусі.

На додаток до раніше опублікованого списку під японські санкції потрапили прессекретар президента рф Дмитро Пєсков, заступники глави президентської адміністрації Дмитро Козак і Сергій Кирієнко, голова Чеченської Республіки Рамзан Кадиров, російські олігархи Алішер Усманов, Геннадій Тимченко, брати Роттенберги.

Білоруський список розширено за рахунок 12 фізичних осіб (включаючи двох старших синів білоруського диктатора лукашенка) та 10 юридичних.

Санкції включають заморожування активів фізичних осіб та банків, заборона на "експорт товарів загального призначення, які сприяють зміцненню військового потенціалу російської федерації".

04:00 Країни Європи масово викорінюють кремлівську пропаганду.

Світовий банк мобілізує пакет екстреного фінансування на суму понад 700 мільйонів доларів для України.

03:00 Росія вже найближчими місяцями ризикує втратити платоспроможність. За прогнозами, дефолт роcсії може наступити вже 15 квітня. Так вважають аналітики американської фінкорпорації Morgan Stanley.

А міжнародне рейтингове агентство S&P обвалило кредитні рейтинги 52 російських компаній і корпорацій, включаючи "Яндекс", "Газпром", "Лукойл", "Роснефть", а також РЖД і Х5, до "CCC-" із негативним прогнозом.

Рівень CCC- означає, що папери цих російських компаній "близькі до дефолту (або вже перебувають у дефолті) з невеликим шансом повернення коштів".

Перед дефолтним рівнем D є ще два рівні – СС і С – але вони характеризуються так само, як і рівень CCC-.

02:00 Після 23 вечора 7 березня ворожі російські літаки почали бомбардувати житлові квартали у Сумах та Охтирці, повідомляє голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.

"Інформація про вбитих та поранених постійно оновлюється. Співробітники ДСНС розбирають завали та гасять пожежі. Медики працюють", — написав він.

01:00 На період дії воєнного стану військовослужбовцям строкової служби в Україні виплачуватимуть додаткову винагороду у 30 000 гривень щомісячно.

"Усім категорія військовослужбовців, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують проведення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів ̶ розмір додаткової винагороди збільшується до 100 000 грн в розрахунку на місяць, пропорційно часу участі у таких діях та заходах.

Сім’ям наших військовослужбовців, які загинули у цій війні, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 млн грн, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів", — йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

00:00 У Командуванні Повітряних сил ЗСУ підсумували минулу добу:

"Збито десятки крилатих та балістичних ракет окупанта, 52 бойових літаки, 69 вертольотів та інші малорозмірні цілі", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що окупанти розпочали вторгнення в Україну в ніч на 24 лютого, — події перших двох днів ми транслювали онлайн у матеріалі " Війна: путін намагається взяти Київ, армія РФ зазнає великих втрат в Україні ".

Події 26 лютого, третього дня російського вторгнення в Україну, ми розписували тут: " Війна – день 3: хроніки боротьби за Україну ".

А якою була обстановка 27 лютого – розписали погодинно у статті " Війна – день 4: путін не очікував, що ми протримаємось так довго. Хроніка боротьби за Україну ".

Про події 28 лютого читайте у матеріалі: "Війна – день 5: Україна зазнає бомбардувань, але дає гідну відсіч агресору. Хроніка боротьби за Україну" .

Про те, як Україна прожила 1 березня, можна ознайомитись у статті "Війна – день 6: Україна зустрічає весну під ворожими обстрілами, але впевнено дає відсіч".

Події 2 березня ми розписували у матеріалі "Війна – день 7: війська путіна майже скрізь зупинені та у помсту руйнують міста України".

Інформація за 3 березня доступна у трансляції: "Війна – день 8: путінські війська перетворюють міста України на руїни, але не можуть просунутися вглиб країни"

А про події за 4 березня читайте у матеріалі: "Війна — день 9: росія обстрілює мирні міста, але втрачає техніку пачками"

Також ви можете ознайомитися з інформацією за 5 березня у матеріалі: " Війна — день 10: над росією опускається завіса, ЗСУ збивають літаки, а пілотів беруть у полон ".

З даними за 6 березня можна ознайомитися у трансляції: " Війна — день 11: росія втрачає літаки і в помсту бомбить українські міста ".

Події 7 березня можна переглянути у матеріалі: "Війна — день 12: нові переговори, жорстокі бої та поява міст-героїв".