Росіянам кришка — на них чекає бідність і швидкий дефолт — нардеп-економіст

Читать на русском
Автор
2797
Російській економіці кінець
Російській економіці кінець. Фото https://24tv.ua/ru/krah_rossii__delo_vremeni_n1324739

Путінська росія, напавши на Україну, гарантувала знищення своєї економіки, а на простих росіян чекає безробіття і животіння в злиднях.

Народний депутат від партії "Голос", перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк у бліц-інтерв’ю "Телеграфу" розповів, чому дефолт у росії неминучий, яких санкцій проти країни-окупанта ще не вистачає і як надовго вистачить фінансового резерву росії.

- росії пророкують дефолт вже найближчим часом. Маса компаній йде з російського ринку. Що чекає на їхню економіку в майбутньому?

- Якщо коротко, то їм кришка. Є кілька причин тому: вони реально не були підготовлені до такого рівня санкцій. Вони готувалися гіпотетично, умовно до того, а що буде, якщо впаде метеорит? Без конкретики.

У них будуть великі проблеми із валютою. Це перше. Друге — безліч компаній, які йдуть. Тільки за сьогодні, за першу половину дня, і це, до того ж не найактивніший день, ще двадцять компаній вийшло з їхнього ринку. А це – робочі місця, інвестиції. І це продовжуватиметься.

Тільки з виходу одного Макдональдса маса постачальників залишилося без роботи та доходів.

Третє — це доступ до технологій, яких вони не матимуть. Навіть їхні власні виробництва зупиняться, бо не буде запчастин.

Ринок реклами мертвий, ринок соціальних мереж теж. Платіжних карток немає. Все йде до економічного краху. Якийсь час вони можуть протриматися, оскільки зараз розпакували свій фонд добробуту — це 91 млрд доларів, щоб інвестувати їх у державні облігації та державні компанії. За фактом це дотування бюджету.

– А на який час цього фонду їм може вистачити?

– Ненадовго. У масштабах Росії це точно не найбільші гроші.

Я думаю, що у квітні у них розпочнуться перші невиплати за зовнішніми боргами. І десь у цей момент вони оголошуватимуть дефолт. А дефолт призведе до того, що навіть китайці та араби почнуть забирати свої гроші та зупиняти інвестиції. А економічно сама росія не вигребе. І технологій недостатньо, і ринків немає.

Звісно, це вплине і скорочення зарплат. У кращому разі, падіння їхньої економіки буде відсотків на 20. Але я думаю, буде ще більше, плюс гіперінфляція, дефіцит товарів. Голодних бунтів, напевно, вдасться уникнути, але це буде посилення бідності.

- Які ще санкції жорсткі щодо росії можуть бути? Ось відмова від нафти з боку Америки боляче вдарила по них.

- Найжорсткіша санкція буде, якщо ЄС відмовляється від нафти та газу. SWIFT боляче битиме лише якщо всі банки відключать. Те, що американці відмовляються від нафти – це добре, заборонили інвестувати у нафтові компанії – також. Це як снігова куля.

- А чи може реально ЄС відмовитись від російської нафти?

- Не впевнений, що відмовляться до кінця, але якісь обмеження будуть. Як та сама Велика Британія — протягом року. Все залежить від їхньої поведінки в Україні. Якщо росіяни продовжуватимуть як, наприклад, у Маріуполі (9 березня авіація Росії розбомбила пологовий будинок і дитячу лікарню, жертвами стали жінки та діти — ред.), то цей процес прискориться. Хоча економічно їм уже не зарадити.