«Індійська мафія» та провали агентів – чим запам’ятався В’ячеслав Трубніков на своїй службі у СЗР росії

Читать на русском
Автор
1355
В’ячеслав Трубніков
В’ячеслав Трубніков. Фото Украинская правда

На посаді голови СЗР В’ячеслав Трубніков запам’ятався аж ніяк не успіхами

Сьогодні стало відомо про смерть колишнього керівника служби зовнішньої розвідки Росії, генерала армії В’ячеслава Трубнікова, в чию посаду головою спецслужби стартувала політична кар’єра володимира путіна.

"Телеграф" поцікавився, чим запам’ятався колишній головний шпигун росії часів путіна.

"Індійська мафія"

Свою службу в лавах тоді ще КДБ СРСР В’ячеслав Трубніков розпочав у лавах Першого головного управління КДБ, яке займалося зовнішньою розвідкою і в перше закордонне відрядження поїхав до Індії 1971 року.

Як пише російський журналіст Леонід Млечин, автор книг про спецслужби СРСР і Росії, в Індії на той момент існувала особлива категорія офіцерів КДБ, що відрізнялися більшою впевненістю в собі та згуртованістю, за що вони отримали прізвисько "індійської мафії".

Саме там Трубніков зійшовся з керівниками індійського напрямку роботи КДБ Яковом Медяником та Леонідом Шебаршиним, які помітили перспективного співробітника. Щоправда, чим він так сподобався головам резидентури – невідомо.

Пізніше сам Трубніков "повернув борг" і зробив сина Якова Медяника своїм заступником під час перебування главою вже СЗР Росії.

Як би там не було, 80-ті роки 20 століття стали для Трубнікова часом кар’єрного зростання – спочатку він став резидентом в Індії та Бангладеші, а 1990 року став начальником відділу у Першому головному управлінні КДБ, чому сприяв Леонід Шебаршин, на той момент голова зовнішньої розвідки СРСР

У СЗР Росії В’ячеслав Трубніков розпочав службу в січні 1992 року вже на посаді першого заступника його тодішнього голови Євгена Примакова, мабуть, не без допомоги свого покровителя Леоніда Шебаршина.

Трубніков та СЗР: провал за провалом

Треба сказати, що служба у СЗР для Трубнікова йшла не дуже вдало.

Так, у 1993 році він змушений був виправдовуватись перед журналістами, оскільки ЗМІ Німеччини заявили, що СЗР передала Німеччині списки всіх своїх агентів на території цієї країни.

Однак це виявилося дрібницею в порівнянні з провалом в 1994 році агента СЗР в американському ЦРУ Олдріча Еймса. Останній вважався одним із найважливіших агентів КДБ за всю історію спецслужби та його затримання було особливо болючим. Еймс за 9 років роботи на КДБ та СЗР видав 25 агентів ЦРУ, 10 з яких було розстріляно, а сам він у результаті отримав довічний термін.

1996 року, коли В’ячеслав Трубніков уже був головою СЗР, стала відома справа про "архів Митрохіна" — 6 чемоданів копій архівних секретних документів, які відставний майор КДБ Василь Митрохін передав британським спецслужбам.

Ще через два роки стався новий провал – був заарештований шифрувальник Агентства Національної безпеки США Девід Бун. Щоправда, співпраця з ним була припинена ще в 1991 році, але затримання навіть колишнього агента це завжди неприємне.

Зрештою, у 2000 році В’ячеслав Трубніков був знятий з посади голови СЗР, чому, як вважається, сприяли його близькі зв’язки з колишнім главою відомства Євгеном Примаковим, завдяки якому він і став головою спецслужби. Нібито владимир путін злякався, що колишній і нинішній глави СЗР вступлять проти нього в союз і позбавлять його влади.

Внаслідок цього наступні роки Трубніков провів на роботі в мід росії, а пізніше на науковій роботі.

Загалом квітень виявився місяцем, коли багато високопоставлених членів уряду Росії та співробітників спецслужб опинилися за ґратами через провали російської агресії в Україну. Зокрема йдеться про генерал-полковника ФСБ Сергія Бесіди та творця лднр Владислава Суркова.