"путін — жахливий геополітик": відомий історик розповів, як росія втрачає свій суверенітет

Читать на русском
Автор
2893
владимир путін і Сі Цзіньпін
владимир путін і Сі Цзіньпін

Москва може врятувати свій суверенітет, але для цього їй треба закінчити війну проти України та вивести свої війська

Залежність росії від Китаю зростатиме, а кремлівський диктатор володимир путін продовжуючи війну проти України і далі закопуватиме суверенітет своєї країни.

Таку думку озвучив "Еспресо" історик Тімоті Снайдер, який наголосив, що антизахідний рух росії, який вона розпочала у 2000-х роках, не має сенсу.

"Я думаю, що путін справді жахливий геополітик. Я маю на увазі, що люди дивляться на нього, як на лідера з певною харизмою. Я цього не розумію, бо не відчуваю", — зазначив він.

За його словами, якби російський диктатор справді вірив у багатополярний світ, то він би співпрацював із Заходом та Китаєм, тим самим ставши одним із полюсів цього світу. Натомість він вдруге вторгся в Україну навіть попри те, що там було багато людей, які хотіли з ним співпрацювати.

Снайдер наголошує, що своїми діями путін вганяє свою країну у залежність від Китаю і втрачає свою суб’єктність.

"Тобто щодня, коли вони привозять своїх солдатів зі Східної Азії вмирати в Україні, вони роблять Китай сильнішим. Щодня, коли вони змушені продавати Китаю все за китайськими цінами, вони роблять Китай сильнішим", — говорить він.

Історик додав, що якби росія думала про своє майбутнє, то вона спробувала б зупинити війну сьогодні, вивела всі свої війська з України і змінила режим путіна. Це дозволило б апелювати до того, що путін зробив помилку.

"І тоді у росії з’явився шанс стати суверенною країною, тому що вона могла б маневрувати між Китаєм і Заходом. Я думаю, що путін фактично закопує російський суверенітет і чим довше він воює в Україні, тим гірше для рф", — підсумував Снайдер.

Нагадаємо, раніше Снайдер пояснив, що путінська політика завдала непоправного удару по російській культурі та описав 10 кроків, як саме кремль її знищує.