США не дадуть Україні ракетні системи, які можуть дістати до росії: заява Байдена

Читать на русском
Автор
34941
Джо Байден виступив із заявою щодо постачання ракетних систем Україні
Джо Байден виступив із заявою щодо постачання ракетних систем Україні. Фото ukrinform.ua

Американські ЗМІ повідомляли про РСЗВ Himars, однак Білий дім цю інформацію не підтвердив

На 95-й день війни в Україні стало відомо, що США не надсилатимуть українським військовослужбовцям ракетні системи великої дальності, які можуть досягти території росії.

Як передає National Post, про це у понеділок, 30 травня, заявив президент США Джо Байден.

Оперативно про головне читайте у нашому Telegram

Байден виступив з такою заявою після того, як у деяких американських ЗМІ з'явилася інформація, що Білий дім готується відправити Україні ракетні системи великої дальності. Зокрема, про це написали видання New York Times та CNN, зазначивши, що про відповідне рішення буде оголошено наступного тижня.

Американські журналісти з посиланням на джерела повідомляли, що Київ може отримати установки Himars, куди можна встановити тактичні ракети, що б'ють на 300-500 кілометрів. Однак, президент США Джо Байден цю інформацію спростував.

New York Times повідомило, що Україна отримає РСЗВ Himars
New York Times повідомило, що Україна отримає РСЗВ Himars

Також ЗМІ повідомляли, що в Україну можуть відправити установку M31 GMLRS, яка б'є на відстань понад 70 кілометрів. США мають близько 42 тисяч боєприпасів до цих установок. Про це, зокрема, повідомило видання New York Times із посиланням на офіційних осіб США. Інформацію щодо цього Джо Байден поки не підтвердив.

При цьому співрозмовник з адміністрації заявив журналістам New York Times, що системи, які США планує поставити Києву, "не дають Україні можливість завдати удару вглиб території Росії". І це був головний критерій відбору.

Вищевказане можна резюмувати таким чином, що ракетні системи США в Україну таки надішлють, але, скоріш за все, вони будуть не далекобійні.

Нагадаємо, що питання постачання Україні озброєння — одне з найгостріших. Німеччині Ізраїль заборонив постачати протитанкову зброю в Україну, а тим часом "подарунки" від Франції вже активно застосовуються нашими військовими.