Військова допомога і не тільки: у США готують ряд важливих для України рішень

Читать на русском
Автор
2969
На Капітолійському пагорбі готують одразу кілька ініціатив з підтримки
На Капітолійському пагорбі готують одразу кілька ініціатив з підтримки. Фото фото з відкритих джерел

Оборонний бюджет містить цілий комплекс заходів підтримки, також запущено процедуру розгляду алгоритму конфіскації російського майна

Влада США, яка напередодні пообіцяла у разі ескалації російської агресії, посилити підтримку України, уже прийняла ряд важливих для цього рішень. Зокрема, Палата представників схвалила оборонний бюджет країни на 2023 фіскальний рік зі значними ресурсами на підтримку нашої країни, та взяла на розгляд законопроект, який уможливіть конфіскацію заморожених російських активів на відбудову України.

Оборонний бюджет, який ще має пройти Сенат та бути підписаний президентом, містить цілий перелік заходів на посилення української обороноздатності та послаблення російської економіки. Витяг із цих норм опублікував у себе в телеграм-каналі голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Зокрема, документ передбачає виділення 1 мільярда доларів на фінансування безпекової ініціативи щодо України. Це із загальної суми оборонного бюджету США у 839 млрд долл. Америка також продовжить процес відмови від російських енергоносіїв, зокрема йдеться про таку відмову для операційних баз у зоні відповідальності Європейського командування США. Також Пентагон буде зобов’язаний повністю припинити використання російських енергоносіїв.

Оборонний бюджет США також регулює роботу Генерального інспектора з нагляду за використанням допомоги Україні – він звітуватиме перед Конгресом кожні 6 місяців. Окрім того, щоквартально відбуватимуться брифінги щодо зусиль із поповнення та відновлення запасів тактичних ракет, наданих Україні США, союзниками та партнерами – тобто, раз на три місяці переглядатиметься забезпеченість ЗСУ сучасними боєприпасами. Окремо США готуватимуть звітність щодо звірств росіян в Україні, функціонування фільтраційних таборів для українців та загроз, спричинених глобальною кризою продовольчої безпеки.

Варто відзначити, що на розгляд Палати представників надійшов ще один важливий документ – законопроект, який дозволить генпрокурору США використовувати заблоковані активи на користь України. Про це повідомив Старший радник Конгресу США Пол Массаро у своєму Twitter. "Законопроект, який дозволить віддати Україні відшкодовані російські криваві гроші на оборону та реконструкцію, надійшов у Палату представників", — написав він. Наразі документ перебуває на розгляді Комітету з судової влади та Комітету з енергетики та торгівлі.

Про передачу конфіскованих в рамках санкцій російських активів у США, Європі та інших країнах говорять уже давно. Найдалі цим шляхом наразі просунулась Канада. Наприкінці червня канадський парламент схвалив поданий урядом проект бюджету, який дає право прем’єр-міністру у наступні два роки використовувати заблоковані гроші та майно на "відбудову іноземної держави, що постраждала внаслідок грубого порушення міжнародного миру та безпеки". Також голова уряду Канади має право використовувати ці кошти задля відновлення миру та безпеки, а також з метою виплати компенсацій потерпілим від грубого порушення міжнародного миру та безпеки, грубого та систематичного порушення прав людини чи масштабної корупції. Таким чином, в рамках цього мандату канадський прем’єр отримає змогу допомагати Україні та українцям.

Тим часом, як повідомляв "Телеграф", у Європі процес іде складніше. Хоча голова Європейської ради Шарль Мішель висловився за те, щоби російські активи у ЄС були не тільки заморожені, але є спрямовані на допомогу Україні. Втім, для цього доведеться гармонізувати усі 27 правових систем країн Євросоюзу, що може зайняти досить тривалий час.