Замінюють м’ясо і рятують від хвороб: ТОП-5 найкорисніших грибів
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 1274
![ТОП-5 корисних грибів](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428x240/4/3c/fc114356-25f771d2d8e01d821aedfd958fdce3c4.jpg?v=7637_1)
Збирати гриби необхідно обережно і бажано в оточенні людей, які у цьому розбираються
В Україні грибний сезон у самому розпалі, а це значить, що ліси заполонили грибники — як професіонали, так і любителі. Про користь грибів сказано вже дуже багато — і маса білка, і наявність вітамінів, і сприяння організму при різних хворобах.
З цієї нагоди "Телеграф" зібрав ТОП-5 найкорисніших їстівних грибів на думку дієтологів.
Сироїжка — п’яте місце
![Сироїжка](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/0/e3/3c0112ee-7bc5a631230306142bb3d5e9a3338e30.jpg?v=6920_1)
Сироїжка — дуже поширений в українських лісах гриб і грибники зі стажем дуже часто їх не беруть. І дуже даремно, адже сироїжки мають багато білка, вітаміни РР, С, Е і практично всю групу вітамінів B, що відповідають за метаболізм. Цей гриб сприяє виведенню холестерину з організму, має дезінфікуючу властивість і очищає шлунково-кишковий тракт.
Грузді — четверте місце
![Грузді](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/d/fc/ae828c03-57fe17d2ed7eba8527ff87e16b011fcd.jpg?v=6966_1)
Цінність груздя — у наявності вітаміну D рослинного походження, а таких продуктів, до слова, зовсім небагато. Він безцінний при сечокам’яній хворобі і є натуральним антибіотиком.
Рижики — третє місце
![Рижики](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/0/ca/821d1ad6-5b1ee0c19e20d826a20bef627cbe7ca0.jpg?v=7038_1)
Гриби-рижики складно переплутати з іншими через насичений колір, аромат, а після готування ще й неймовірний смак. Крім цих переваг рижики також легко засвоюються. У їх складі — повна група каротиноїдів, вітамінів групи B. Ці гриби рятують при проблемах з легенями і нормалізують обмін речовин.
Підосиковик — друге місце
![Підосиковик](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/d/45/d41ece5d-17ed49f512c5bd1cc1b2e7632a32445d.jpg?v=7074_1)
У цих грибів є відмінна риса — яскрава червона капелюшок. Підосиковики цінні тим, що у них багато заліза, калію, фосфору і білка. Організм людини при їх вживанні насичується клітковиною, корисними жирними кислотами і лецитином. У цих грибах, до слова, білка більше, ніж у м’ясі.
Білий гриб — перше місце
![Білий гриб](https://telegraf.com.ua/static/storage/thumbs/428-*/9/c9/5d26044c-367372a024abf212c97c1b1b04a2dc99.jpg?v=7155_1)
Найкориснішим з усіх грибів, на думку дієтологів, є саме білий гриб. У ньому є і білок, і ферменти, і полісахариди. А часте споживання цього гриба сприяє усуненню проблем серцево-судинної системи, сприяє роботі щитовидки, допомагає імунній системі. Крім цього, в білому грибі міститься фосфор, залізо, цинк, кальцій та й взагалі — це найбагатший вітамінами гриб серед можливих. Він здатний повністю замінити м’ясо.
Увага! При зборі грибів варто бути вкрай уважним, щоб випадково не покласти у кошик отруйний гриб. При найменших сумнівах у їстівності гриба — не беріть його.
Раніше "Телеграф" повідомляв, у чому користь для здоров’я чайного гриба.