"Рано чи пізно все дізнаємося": в МОЗ пояснили, що загрожує за липові ковід-сертифікати

Читать на русском
Автор
Не вакцинованих володарів ковідних документів видасть лікарня, вважає головний санітарний лікар України
Не вакцинованих володарів ковідних документів видасть лікарня, вважає головний санітарний лікар України. Фото Відкриті джерела

Поліцейські відстежують внесення інформації в електронну систему охорони здоров’я і бачать, який лікар зробив той чи інший запис

В Україні почастішали випадки видачі липових ковідних сертифікатів, які видають не вакцинованим людям за 2500-3000 гривень. Однак лікарів, які торгують такими фейками, викривають як колеги, так і органи МВС, які зацікавилися схемою.

Про це повідомив головний санітарний лікар України Ігор Кузин, пише "РБК-Україна".

Чиновник каже, що вони відстежують внесення інформації в електронну систему охорони здоров’я і бачать, хто і коли зробив запис.

"І повірте, коли пацієнт знаходиться на ліжку палати інтенсивної терапії або в реанімації, він розповість, чи вакцинований він або у нього куплений сертифікат і хто йому це зробив. Тому така інформація рано чи пізно стане відомою принаймні медичним працівникам, правоохоронним органам і так далі", — говорить Ігор Кузин.

За його словами, у них вже є список потенційних ресурсів, де торгують ковіднимі документами, і разом з Міністерством внутрішніх справ, з відділом кібербезпеки, зі Службою безпеки України та Мінцифрою вони опрацьовують сайти і різні пабліки.

На момент виходу новини в поліції відкрили більше 300 кримінальних проваджень по аналогічним злочинам, і не виключено, що покарання за подібні махінації незабаром посилять.

Нагадаємо, в Чернівецькій області 56-річний житель Буковини самостійно виготовив міжнародний сертифікат про вакцинацію від Covid-19 без проходження такої процедури.