Яке свято 21 жовтня: народні прикмети і заборони

Читать на русском
Автор
21 жовтня відзначається народне свято — Трифон і Пелагея
21 жовтня відзначається народне свято — Трифон і Пелагея

Цей день в старовину називали Ознобицею

У четвер, 21 жовтня, православна церква вшановує пам’ять преподобного Трифона, архімандрита Вятського і преподобної Пелагеї Антіохійської. Які ще церковні свята варто очікувати в жовтні — дізнайтеся в матеріалі "Телеграфа".

Трифон жив в 16 столітті в Архангельській губернії. В юності покинув будинок і відправився в Пермську губернію, де прийняв постриг. За легендою, хворому Трифону з’явився ангел і наділив його даром чудотворення. Слава про здібності Трифона поширилася по всьому краю, тому, щоб не викликати заздрощів, Трифон пішов у пустелю, а пізніше побудував монастир на В’ятці.

Трифон Вятский иконы
На зображенні — Трифон Вятський

Свята Пелагея жила в 3 столітті. В юності дівчина вела розпусний спосіб життя. Священики з усієї Сирії, побачивши її безсоромність, почали молитися за Пелагею. Це дуже її вразило: вона прийняла християнство і стала черницею, оселившись в чоловічому монастирі. До самої її смерті ченці не знали про те, що серед них знаходиться жінка.

Пелагия Антиохийская
Єпископи всю ніч молилися про спасіння душі Пелагеї

На Русі спостерігали, що з 21 жовтня погода ставала холоднішою, і відчувається швидке наближення зими. У цей день господині починали діставати шуби, шапки, рукавиці і дивилися, чи не потребує одяг ремонту. У зв’язку з цим свято отримало назву Ознобиця.

Народні прикмети 21 жовтня

  • Хмари низько пливуть — чекай сильних морозів найближчим часом.
  • Якщо місяць в колах видніється, то літо буде сухим.
  • Якщо береза не все листя скинула, то сніг прийде пізно.
  • Народжені 21 жовтня мають здібності до взуттєвого ремесла. Вони спокійні вдачею. Носити їм слід хризоберил або корунд.

Що не можна робити 21 жовтня

  • Не варто в цей день пліткувати з родичами, ображати і сваритися.
  • Предки вірили, що якщо 21 жовтня лінуватимешся, то можеш постраждати.
  • Заборонено рубати старі дерева, особливо ті, які скриплять. Вірили, що в них живуть душі людей, які наклали на себе руки.

Раніше "Телеграф" писав, скільки відпочиватимуть українці під час новорічних свят.