Зеленський просить дані карти, щоб нарахувати 8000 гривень: українців попередили про шахрайську схему

Читать на русском
Автор
627
Відеозвернення Зеленського використовують шахраї
Відеозвернення Зеленського використовують шахраї. Фото t.me/CenterCounteringDisinformation

Зловмисники хочуть таким чином отримати персональні дані українців

Шахраї використовують відеозвернення з президентом України Володимиром Зеленським для того, щоб заволодіти персональними даними українців.

Про це у суботу, 16 липня, повідомили у Центрі протидії дезінформації при РНБО України.

Зазначається, що відео поширюють на фейковій Facebook-сторінці телеканалу "Україна 24", яка візуально нагадує офіційну сторінку ЗМІ. Однак, зрозуміти підробку можна з контенту, який там публікується. Зокрема, на одному з відео Володимир Зеленський нібито під час свого виступу закликає передавати громадян власні персональні дані, а також номер банківської карти, аби потім "гарантовано отримати виплати у розмірі 8 000 гривень за реєстрацію".

Відеозвернення Зеленського використовують для збору персональних даних українців - ЦПД
Кадр з фейкового відеозвернення президента України

"Застерігаємо! Подібні повідомлення та відеоматеріали є елементами шахрайських схем, спрямованих на заволодіння персональними даними та коштами довірливих громадян. У жодному разі не передавайте персональні дані невідомим особам чи організаціям! Довіряйте лише офіційним джерелам", — застерегли у Центрі протидії дезінформації.

Раніше "Телеграф" повідомляв, російська пропаганда запустила фейк про те, що президент України Володимир Зеленський підписав наказ про знищення частини особових справ українських вчених. За легендою пропагандистів, ці люди нібито займалися розробками біологічної зброї.