Людство повертається на Місяць, але не сьогодні: відео спроби історичного запуску NASA

Читать на русском
Автор
2746
Капсула Orion, яка має облетіти Місяць
Капсула Orion, яка має облетіти Місяць. Фото Wikipedia

Попри те, що місія не пілотована, на борту капсули Orion зібрався чималенький, хоча і досить незвичний екіпаж

Американське аерокосмічне агентство NASA, яке нещодавно показало вражаючі знімки Всесвіту – перші результати роботи нового телескопу "Джеймс Вебб", сьогодні мало зробити ще один дуже важливий крок на шляху до повернення людства на природний супутник Землі – Місяць. Із космічного центру імені Джона Кеннеді у Флориді до небесного тіла мала вирушити капсула Orion.

Офіційний стрім був доступний на Youtube-каналі NASA. Старт капсули був запланований на 08:33 за місцевим часом, тобто на 15:33 за Києвом. У космос її мала вивести ракета Space Launch System (SLS). Потім капсула мала облетіти довкола Місяця і, за планом, повернутися на Землю у жовтні.

Перед самим стартом SLS запуск було скасовано у зв'язку з виявленим витоком рідкого водню при заправці ракети-носія. За даними NASA, у разі усунення неполадок нову спробу запуску можна зробити 2 вересня.

Запуск відбувався в рамках місії Artemis ("Артеміда"), яка стала наступницею проекту "Аполон", це мав бути перший запуск в її рамках. З нього почнуть торувати шлях до висадки людей на Місяці, запланованої на 2025-26 роки. Нинішній політ мав стати випробуванням капсули на витривалість, щоби фахівці NASA могли зрозуміти, наскільки безпечно буде на її борту астронавтам.

Попри те, що цього разу місія не пілотована, на борту 98-метрової SLS зібрали чималий "екіпаж". Планувалося, що на ракеті вирушить у космос іграшковий песик Снупі, герой коміксів Peanuts – запускати персонажів цього мальопису є давньою традицією NASA. Разом з ним у подорож збирались три манекени — Хельга, Зохар та Артуро, на яких встановлені датчики радіації. Окрім того, на борту ракети мають полетіти до Місяця 3,4 млн імен людей, які подали заявку на такий "політ".

Як повідомляв "Телеграф", зараз NASA також готує дві дослідницьких місії на Венеру.