Тарифи ЖКГ з 1 жовтня – скільки заплатимо за комуналку

Читать на русском
Автор
5879
Тарифи на послуги ЖКГ обіцяють не змінювати
Тарифи на послуги ЖКГ обіцяють не змінювати. Фото Колаж "Телеграфу"

Як зміняться тарифи на комунальні послуги з 1 жовтня

Ось і настав місяць, у середині якого в Україні має розпочатися опалювальний період, що може боляче вдарити по гаманцях багатьох українців, а в найгіршому випадку – взагалі залишити їх без тепла.

"Телеграф" розбирався скільки заплатимо за комунальні послуги з 1 жовтня.

Тепло та газ не подорожчають

Хоча й невідомо, чи будуть газ та тепло у багатьох містах України, їх ціна точно не зросте — ще у липні Верховна Рада ухвалила законопроект №7427, яким забороняється підвищувати тарифи на газ, тепло та гарячу воду для опалення. Дія закону визначена на весь час ведення бойових дій та 6 місяців після закінчення дії воєнного стану в Україні.

Таким чином, тепло і природний газ не подорожчають, і абоненти "Нафтогазу" продовжать платити 7,96 гривень за 1 кубометр.

Вода та електроенергія – все не так однозначно

Більш складним питання виглядає із зростанням тарифів на водопостачання та водовідведення, а також електроенергію.

Так, у квітні Кабмін ухвалив Постанову, якою закріпив тарифи на електроенергію до 31 жовтня 2022 року. Згідно з ним тарифи для побутових користувачів зафіксували на наступному рівні:

  • за споживання менше 250 кВт/год на місяць – 1,44 грн. за 1 кВт/год (з ПДВ);
  • за споживання понад 250 кВт/год на місяць – 1,68 грн. за 1 кВт/год (з ПДВ).

Таким чином, до 1 листопада за світло українці платитимуть за старими тарифами, а ось з листопада після закінчення дії мораторію все може змінитися.

Ситуація з водопостачанням та водовідведенням дещо інша – тарифного мораторію на неї немає. Формально тарифи, які встановлюються Національною комісією держрегулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), можуть підняти будь-коли.

Українцям перед включенням опалення в батареях радять зробити кілька речей, щоб зберегти теплу температуру в кімнатах.