Поверніть гроші! Коломойського звинуватили у "кидалові" зі скульптурою

Читать на русском
Автор
2384
Ігор Коломойський
Ігор Коломойський. Фото Апостроф

Пінчук виконав замовлення олігарха, але не побачив оплати своєї праці

Під час війни мистецтво покликане не тільки захоплювати та ушляхетнювати людей, але й приносити певну користь, допомагаючи співгромадянам пережити нелегкі часи.

Ймовірно, саме на це розраховував один із найвідоміших скульпторів України Олег Пінчук, створюючи абстрактну композицію з деякими міфічними фігурами.

"НЛО, Сейфіші чи Стрижні? Я сам не знаю. Але цікаво",зізнається творець у соціальній мережі.

При цьому для того, щоб мистецтво перетворилося на дзвінку монету, свій витвір треба продати – на аукціоні, комерційній виставці чи будь-яким іншим способом. Особливо чудовим буде вважатися випадок, якщо на витвір мистецтва "покладе око" хтось із "грошовитих" людей – таких, наприклад, як олігарх Ігор Коломойський.

Саме так, найімовірніше, і відбувалося в даному випадку: олігарх замовив художнику серію скульптур, вони йому сподобалися, і Ігор Валерійович сказав "беру". Але заплатити гроші за "НЛО або Сейфіші" забув. Про що Пінчук написав в акаунті у соціальній мережі.

"НЛО, Сейфіши чи Стержні? Сам не знаю. Але цікаво. В моєму житті дуже мало людей які замовляли роботи а потім не розраховувались, ховаючись від мене. Ігор Валерійович! Мільярдер, меценат, філантроп😄хароший чєловєк! Верніть роботу або гроші. Художників ображати не можна. Митці — це медіуми, маркери вашого місця серед тонких енергій. А воно для Вас сьогодні нє очень", — написав у серцях художник.

Звичайно, "виносити сміття з хати" (тобто скандал на публічне обговорення) — крок, який не викликає схвалення, і на нього йдуть зазвичай тільки в тому випадку, якщо не подіяли постійні нагадування, дзвінки та інші способи "інформування" покупця. Ймовірно, митець використав усі доступні йому способи, після чого вирішив піти на публічне звернення до "мецената-філантропа".

У коментарях читачі зазначають, що такий спосіб "оплати" робіт художника "меценатами" – зовсім не виняток, і так робить не лише Коломойський.

Звичайно, подібна практика не може не визивати засудження в українців.

Який вихід може бути у подібній ситуації? Деякі радять художнику ще раз звернутися до олігарха з порадою заплатити, тому що визволення від боргів сприяє очищенню картки – а "у труни немає кишень" і жодні отримані обманним шляхом гроші йому вже не знадобляться.

Ще частина користувачів радять скульптору забути про борг – так нерви будуть цілішими. Є й зовсім "екзотичні" поради.

Звичайно, який спосіб повернути свої гроші скульптор, вирішувати тільки йому самому. Але, схоже, опублікувавши пост, він уже вибрав свій шлях. А іноді такі кроки, пишуть користувачі, призводять до позитивного результату.

Тому чекатимемо на пост Олега Пінчука про те, що всі проблеми з оплатою його праці вирішилися, і він отримав щедру винагороду від замовника.

Раніше повідомлялося про ще один випадок, коли олігарха запідозрили у не зовсім чесному заволодінні активами.