"Мацьопа": не кожен українець зможе правильно відповісти, що означає це слово

Читать на русском
Автор
14564
"Мацьопами" також часто називають дитячі садки та центри
"Мацьопами" також часто називають дитячі садки та центри. Фото facebook.com/matsopa.irpin

Це дуже поширений діалектизм

Безперечно, приємно, що дедалі більше людей обирають говорити українською мовою, проте водночас потрібно і намагатися, щоб збагачувати свій словниковий запас.

Наприклад, вивчати маловживані слова чи діалектизми, такі як "мацьопа". Що воно означає, розповідає популярна онлайн-бібліотека "Горох".

Слово "мацьопа" може мати два схожі значення:

  • маленька дитина (лагідно);
  • маленька людина, карлик.

Це діалектизм польського походження, який зазвичай зустрічається в західних областях України, проте є поширеним і навіть зустрічається в літературі.

Також можна зустріти такі похідні слова як "мацюпенький", "масюпуній", "масюненький", "маціпонький", "мацінький". Крім того, "Мацьопа" — це досить поширене прізвище, яке колись давали людям низького зросту.

Ось кілька прикладів, як це слово використовується у реченні:

  • Осінь зміняла літо, у тебе росли груди, ти вигадувала любові та плакала насправжки, серце своє ділила на мацьопі шматочки, ніби різдвяну проскурку, аби для всіх вистачило, для кожної найбезіменнішої істоти;
  • Спортивні заняття сприяють природному загартовуванню мацьоп, чудовому фізичному розвитку та хорошому настрою щодня!

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, як красиво замінити в українській мові такі поширені російські слова-паразити як "капєц", "блін", "тіпа", "кароче".