Членство України в ЄС: в Єврокомісії зробили невтішну для Києва заяву

Читать на русском
Автор
Віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс
Віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс

Домбровскіс заявив, що у ЄС зараз немає політичного консенсусу щодо розширення

Україна в найближчі 3-5 років не стане членом Європейського Союзу, адже це в першу чергу політичне питання. При цьому нашій країні слід максимально використовувати можливості, які дає Угода про асоціацію.

Про це заявив віце-президент Єврокомісії і єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс у інтервʼю РБК-Україна.

За його словами, ЄС підтримує Україну у її прагненні до тіснішої інтеграції з союзом, однак вступ України в ЄС — це політичне питання, яке мають одноголосно підтримати всі країни-члени.

При цьому Домбровскіс переконаний, що вступ України в ЄС — це не питання найближчого часу, якщо врахувати політичну динаміку в ЄС. У зв’язку з цим єврокомісар радить зосередитися на Угоді про асоціацію.

Це питання треба зберігати на порядку денному, але в короткостроковій перспективі важливо концентруватися на максимальному використанні можливостей, які дає Угода про асоціацію. У її рамках ще багато всього можна зробити. Реалізація різних заходів, передбачених Угодою, де-факто сприятиме процесу європейської інтеграції, — заявив Домбровскіс.

Крім того, віце-президент Єврокомісії вважає, що у найближчі 3-5 років Україна не запустить процедуру членства в ЄС. Більше того, за словами Домбровскіса, зараз немає консенсусу щодо подальшого розширення ЄС.

Це стосується не тільки України, а й інших країн, які виявляють інтерес до вступу в ЄС. Зараз такого роду консенсусу дійсно немає. Проходять переговори з тими країнами, з якими процес був запущений багато років тому, — додав єврокомісар, зазначивши, що мова йде про балканські країни.

При цьому Домбровскіс не виключає, що ситуація може змінитися, якщо змінитися політичний консенсус.

Як повідомляв "Телеграф" раніше, президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна створила антикорупційну структуру, яка не має аналогів у Європі, чи навіть світі. Разом з тим, наша країна все ще залишається "майже членом ЄС та майже членом НАТО".

Також ми писали, що напередодні 30-річчя незалежності України у НАТО заговорили про спільне "щасливе майбутнє". Мова йшла про солідарність та підтримку.