"Підхід дитини": на Заході дали оцінку політиці Зеленського

Читать на русском
Автор
2271
Президент України Володимир Зеленський
Президент України Володимир Зеленський. Фото Відкриті джерела

Експерт стверджує, що українцям слід змінити своє ставлення до влади

Сприйняття президента України Володимира Зеленського нашим суспільством в США назвали "дитячим", а основою його високого рейтингу — патерналізм, який дуже активно проявляється в українців.

Таку думку висловив керівник Центру конституційної демократії Університету Індіани (США) Девід Вільямс в інтервʼю ZN.UA, опублікованому у вівторок, 18 жовтня.

За його словами, високий президентський рейтинг Володимира Зеленського пояснює патерналізм — принцип державного управління, за якою держава забезпечує потреби громадян, а громадяни при цьому дозволяють владі диктувати моделі своєї поведінки. Однак такий підхід Вільямс називає "підходом дитини, а не громадянина демократичної республіки".

При цьому, зазначає фахівець, ставлення до президента як до батька часто спостерігається і у країнах Заходу і це явище викорінити повністю неможливо у жодному суспільстві.

Що стосується України, наголошує Вільямс, то відчуття безпорадності у людей тут настільки сильне, що подолання цієї ситуації слід масштабно реконструювати систему влади, а не просто змінювати складові частини цієї системи.

"Інакше люди завжди почуватимуться іноземцями у своїй державі, а не господарями, які наймають владу, щоб підтримувати порядок у домівці", — резюмував експерт.

Нагадаємо, у інформпросторі вже не вперше говорять про те, що Зеленський збирається вдруге брати участь у президентських виборах, однак сам президент з відповіддю не поспішає. Так, нервовою була відповідь Зеленського на питання "Телеграфа" про другий термін.

Також ми писали, що сімʼя Володимира Зеленського відверто не в захваті від ймовірності того, він очолить країну вдруге.