Порошенко переписав із себе велику частку каналів: "хід конем" спантеличив українців

Читать на русском
Автор
Петро Порошенко
Петро Порошенко. Фото Ян Доброносов, "Телеграф"

Порошенко продав свої канали журналістам.

Попередній президент України та лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко продав телеканали "Прямий" та "5 канал". 100% корпоративних прав набув медіа-холдинг "Вільні медіа".

Спільну заяву телеканалів оприлюднено у понеділок, 8 листопада.

Нові власники заявили, що їхня мета – зберегти свободу слова в країні та не допустити репресій проти незалежних ЗМІ.

У самому медійному просторі неоднозначно прийняли таку новину. Журналісти зауважили, що тепер телеканали Порошенка належать його депутатам.

"Таким чином, юридично телеканалами володіє не Петро Порошенко, а один великий колективний Порошенко", — пише журналіст Євген Куксін у своєму Телеграм-канал.

Журналіст "Детектор медіа" Отар Довженко запитав, "чому серед медійників, взятих у співвласники, лише одна людина з "Прямого" (з "5 каналу" троє), і чому Порошенко в такий дивний спосіб залишив собі 10%".

У пропрезидентській партії "Слуга народу" припускають, що таким чином Порошенко рятується від закону про олігархів.

"Вдруге за рік Порошенко переписав свої телеканали. Перший раз на себе, коли злякався санкцій РНБО. А зараз на журналістів зі своїх каналів, коли злякався антиолігархічного закону", — написала у Телеграм-каналі нардеп Юлія Гришина.

"Нардеп Порошенко визнав закон про олігархів і власне себе олігархом. Антіолігархічний закон ще навіть не набув чинності, а колишній президент уже намагається виконати його норми",повідомив нардеп Олександр Качура.

Ще один "слуга народу" Данило Гетьманцев прокоментував продаж каналів і згадав про податки: " Сподіваюся, з угоди не забули сплатити податки як минулого разу, а сама угода не є фіктивною".

Щодо прихильників Порошенка, то вони із захопленням ухвалили таке рішення п’ятого президента і називають це "хід конем".

Слід також зазначити, що 5 листопада президент України Володимир Зеленський підписав указ про закон про олігархів, остаточно ухвалений Верховною Радою 3 листопада.

Згідно з цим документом, одним із критеріїв для визнання людини олігархом є значний вплив на ЗМІ.