Зеленський підписав закон про деолігархізацію: як постраждають призначені олігархами

Читать на русском
Автор
Володимир Зеленський підписує закон Новина оновлена 05 листопада 2021, 20:42
Володимир Зеленський підписує закон. Фото Офіс президента

Президент підписав закон про олігархів, він відправлений на публікацію

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою закон № 1780-ІХ "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу у суспільному житті (олігархів)", також відомий як закон про деолігархізацію.

Про це повідомляє у п’ятницю, 5 листопада, пресслужба Офісу президента.

"У всіх успішних країнах Європи немає такої гілки влади, як олігархи. Держави там працюють на користь своїх громадян, а не купки найбагатших. Саме за такі зміни для України проголосували наші громадяни у 2019 році", — сказав із цього приводу Зеленський.

У пресслужбі пишуть, що цей закон забезпечує правові рамки для відокремлення великого бізнесу від політичної боротьби та обмеження деструктивного впливу привілейованих (олігархічних) інтересів на економічне життя України.

Встановлюються чіткі критерії визначення олігархів та вимоги до прозорості контактів політичних діячів та посадових осіб із олігархами або їх представниками.

Зокрема, особою, яка має значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархом), вважатиметься фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьома з наступних ознак:

  1. бере участь у політичному житті;
  2. значно впливає на засоби масової інформації;
  3. є кінцевим бенефіціарним власником суб’єкта, який після дня введення в дію цього закону є суб’єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на ринку відповідно до закону України "Про захист економічної конкуренції" та протягом одного року підтримує чи посилює таке становище;
  4. підтверджена вартість активів особи та суб’єктів господарювання, бенефіціаром яких вона є, перевищує 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Відповідність 3 із 4 умов є достатнім приводом для включення Радою національної безпеки та оборони особи до реєстру олігархів.

Власне, РНБО формуватиме та вестиме такий реєстр, а також забезпечуватиме відкритий цілодобовий доступ до нього.

Включеним до Реєстру особам буде заборонено: здійснювати внески на підтримку політичних партій, бути покупцем (бенефіціаром покупця) у процесі приватизації великої приватизації.

Крім того, офіційно визнані олігархи будуть зобовʼязані: подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, згідно із законом "Про запобігання корупції".

Рішення про виключення з реєстру олігархів також прийматиметься РНБО у разі встановлення факту відсутності у таких осіб не менше двох із чотирьох ознак олігарха.

Закон передбачає також, що публічний службовець після контактів з олігархом або його представником не пізніше ніж наступного дня має заповнити декларацію про контакти. Контактом з олігархом вважається зустріч та розмова, у тому числі проведені онлайн. При цьому олігархи та їхні представники зобовʼязані перед початком зустрічі або бесіди повідомляти публічних службовців про факт включення до реєстру відомостей про себе.

Відповідно до закону, порушення обовʼязку подання декларації про контакти є підставою для притягнення особи до політичної чи дисциплінарної відповідальності.

Зеленський заявив, що ухваленню цього закону чинили опір десятки впливових осіб, які залежать від олігархів.

"Опір був. Далі буде ще більше опору тим, хто заробив мільярди на державі. Але іншого варіанта, окрім демонтажу олігархічної системи, бути не може. Без цього просто неможливо перемогти бідність в Україні та повноцінно приєднатися до європейської спільноти", – сказав він.

У пресслужбі зазначили, що документ відправлений на офіційне опублікування.

Як повідомлялося, закон про олігархів було розблоковано у Раді 3 листопада.

4 листопада спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав і закон відправили на підпис президенту.

Водночас опитані "Телеграфом" експерти розходяться в оцінках щодо впливу цього закону на олігархів, однак сходяться на думці, що він спрямований проти конкретних осіб, а не проти системи в цілому.