Подвійному громадянству в Україні бути? Зеленський вніс до Ради проєкт закону

Читать на русском
Автор
Ініціатором законопроекту є президент
Ініціатором законопроекту є президент. Фото Колаж "Телеграфу"

Документ передбачає зміну порядку набуття громадянства

У четвер, 2 грудня, до Верховної Ради було офіційно подано законопроект, який передбачає можливість набуття множинного громадянства при українському паспорті. Про таку ініціативу раніше повідомляв президент Володимир Зеленський.

Інформація про документ розміщена на офіційному сайті парламенту, передає "Телеграф".

Зазначимо, що проєкт закону має на увазі внесення змін до чинного законодавства. Зокрема, ЗУ "Про громадянство України". Таким чином будуть змінені можливості набуття, а також припинення українського громадянства. Документ повинен актуалізувати всі моменти щодо держорганів, які займаються питаннями громадянства.

"Таким чином ми врегулюємо питання, які стосуються подвійного громадянства. Цінність громадянства України має зростати: український паспорт повинен бути запорукою вільного й безпечного пересування по світу, а українець має почуватися захищеним у будь-якій країні й знати, що на сторожі його прав та інтересів стоїть його держава", — наголосив Володимир Зеленський.

Нагадаємо, що із допомогою подвійного громадянства президент сподівається надати послугу багатьом іноземцям, які мають українське коріння та хотіли б перестати бути просто діаспорою України. Насамперед політик мав на увазі українців зі США та Канади.

Слід зазначити, що разом із цим законопроєктом Володимир Зеленський подав до Ради ще кілька, пов’язаних однією і тією самою темою.

Найбільше уваги привертає ймовірна поява Закону, який запобігав би і протидіяв загрозам нацбезпеці саме в питаннях громадянства.

Двойное гражданство в Украине
Поки що законопроектів щодо подвійного громадянства лише п’ять

Додамо, що тексти законопроєктів, як і будь-які супутні документи до них, початково були відсутні на сайті парламенту.

Втім, цей пакет законів регулює не лише процес отримання подвійного громадянства, а й відповідальність для осіб, які зважилися на такий крок. Наприклад, у судовій гілці влади не зможе працювати людина, яка має паспорт іншої держави. Додатково хочуть зобов’язати політиків та чиновників вказувати на наявність іноземного громадянства. Якщо це буде приховуватися, на людину чекає кримінальна відповідальність.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв, яким чином очільники бойовиків ОРДЛО принизили "республіканські" паспорти, які разом із російськими намагалися роздавати чи не у кожні руки.