#13 Ірина Венедиктова

Читать на русском
Автор
Генеральний прокурор України
Генеральний прокурор України. Фото Офіс Генерального прокурора

Для демонстрації лояльності президентові генпрокурор ініціює розслідування щодо опонентів влади

Наступниця Руслана Рябошапки, чию відставку сама й лобіювала. Венедиктова у команді Володимира Зеленського від самого початку. Під час виборчої кампанії в ефірі "1+1" її презентували експертом Зе-команди з питань реформи судової системи.

Пізніше стала народним депутатом від "Слуги народу", а потім обійняла посаду тимчасово виконуючої обов’язки голови Держбюро розслідувань.

Крісло генпрокурора отримала завдяки лобіюванню з боку голови ОП Андрія Єрмака. Влітку 2021 року стали ходити чутки про відставку Венедиктової. У політикумі тоді говорили, що зняття її з посади лобіює Андрій Смирнов, куратор судової системи в Офісі президента. Восени у коментарі нашому виданню Венедиктова повідомила, що у відставку не збирається.

Поки триває багатостраждальний конкурс з обрання нового глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), Венедиктова фактично перебрала на себе його функції, що ще більше розширило її повноваження.

Нещодавно Венедиктова розмістила пост у Фейсбуці, в якій написала, що розпорядилася "активізувати розслідування низки справ проти компаній та фізосіб з орбіти власника кількох телеканалів, вугільних підприємств". Ідеться, ймовірно, про Ріната Ахметова, з яким у глави держави та його політсили конфлікт. Під процесуальним керівництвом Офісу генпрокурора при Венедиктовій також розпочалося розслідування низки справ проти Віктора Медведчука.