РНБО забирає активи двох найбільших банків росії

Читать на русском
Автор
5516
Україна позбавляється всього російського — у тому числі й банків Новина оновлена 12 травня 2022, 19:03
Україна позбавляється всього російського — у тому числі й банків

Куди будуть направлені фінанси, поки що невідомо

Рада національної безпеки та оборони України прийняла рішення вилучити активи "Сбєрбанку росії", а також банку "ВЕБ.рф", що знаходяться на території нашої країни. Рішення набере чинності у примусовому порядку.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна", передає "Телеграф".

Надійне джерело новин про війну – підпишись на наш Telegram

Слід зазначити, що ще у квітні урядом України було підтримано рішення вилучити корпоративні права та, відповідно, фінактиви "МР Банку" та "Промінвестбанку". Як відомо, обидві фінансові установи були "дочірніми" філіями все тих же "Сбєрбанка росії" та "ВЕБ.рф".

Рішенням РНБО від 11 травня було прийнято вилучити активи у вигляді прав вимоги боргу "ВЕБ.рф" до "ПІБ" на 0,93 млрд і "Сбєрбанку росії" до "МР Банку" на 14,9 млрд грн.

Як саме відбуватиметься процес вилучення активів, поки що невідомо. Проте, швидше за все, всі фінанси, отримані після такої операції, спрямують на підтримку економіки України. Також є варіант передачі грошей на потреби української армії.

Раніше про деякі зрушення у цьому напрямку звітувала голова Мінекономіки Юлія Свириденко. За її словами, Україна просто отримає частину грошей "у вигляді прав вимоги боргу, коштів, які є на рахунках, ОВДП та депозитарних сертифікатів". Загалом до держбюджету від такої операції може надійти близько 26 млрд гривень.

Нагадаємо, що акції російського "Сбєрбанку" впали до критичних показників на початку весни — після початку повномасштабної війни. Трохи пізніше росіяни звернули увагу на те, що в якийсь момент вони коштували дешевше, ніж звичайний офісний папір.