"Мінська-3" не буде. Україна має повернути все, включаючи Крим — Подоляк

Читать на русском
Автор
1899
Михайло Подоляк каже, що росіяни або відступлять, або будуть розбиті на полі бою
Михайло Подоляк каже, що росіяни або відступлять, або будуть розбиті на полі бою

Влада України розуміє: залишити території в окупації — значить чекати на нову війну

Україна не укладатиме з кремлівськими політиками мирних угод, схожих на "Мінські". Для проведення будь-якого діалогу про припинення війни Москві доведеться виконати низку українських вимог, у тому числі залишити всю територію нашої держави, включаючи Кримський півострів.

Про позицію президента та уряду докладніше розповів радник голови ОП Михайло Подоляк у свіжому інтерв’ю для ВВС Україна. На думку чиновника, президент Володимир Зеленський чітко демонструє, якої позиції дотримується українська держава, і що ми готові зробити заради перемоги.

Можливість залишити хоча б частину територій під російською окупацією зараз не розглядається. Хоча б тому, що це дозволить росії постійно влаштовувати нові провокації, а також продовжувати війну, нехай і "локально".

"Це треба усвідомити — вже не може бути такого, що ми підпишемо якийсь, умовно кажучи, "Мінськ-3", бо тоді ми повинні будемо визнати, що за рік ми знову матимемо війну. Тоді ми повинні будемо визнати, що нам треба повністю забути про можливість розвивати Україну, бо і наші партнери розумітимуть, що […] в Україну категорично не можна буде вкладати гроші, в Україну не можна буде повертатися, в Україні не можна буде розвивати бізнес", — пояснює Михайло Подоляк.

У Кремлі зараз вважають, що якщо їм не вдасться повністю захопити Україну, то з неї потрібно зробити повністю знищену територію, на яку не захочуть інвестувати. Саме тому влада не збирається більше грати в подібні ігри.

"Тому сформулюємо чітко. Ви правильно кажете: ми за мир, але, вибачте, не ми прийшли на територію Росії. Війна йде тільки на території України. І мир може бути тільки тоді, коли інша держава покине нашу територію. Все, крапка", — наголосив чиновник.

Про відведення російських військ на лінію зіткнення станом до 24 лютого більше не йдеться. Подоляк підкреслює: рф вважатиме такий результат програшем, Україна — теж.

"Я розумію, що хочеться мати ідеальну систему, ідеальне рішення. Але це війна. А війна має конкретику. Конкретика проста: хтось повинен виграти, хтось повинен програти, — стверджує заступник голови ОП. — Це ж питання навіть не війни за території, це питання війни за цінності. Тут закладено питання, як буде розвиватися людство у наступні принаймні 50 років. І тому я вважаю, що з ціннісної точки зору, з точки зору прогресу, для людства вкрай важливо, щоб виграла Україна".

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, які три варіанти закінчення війни з росією бачить голова Міноборони Олексій Резніков. Наголосимо, що варіанта з "Мінськом" він також не озвучував.

Крім цього, ми писали про те, що за нові обмеження для російських громадян пропонує ввести Заходу президент Володимир Зеленський.