"путін не хоче бути один в цій війні": Тихановська оцінила можливість вторгнення Білорусі в Україну

Читать на русском
Автор
1076
Білоруська армія проводить різні навчання вже майже рік поспіль
Білоруська армія проводить різні навчання вже майже рік поспіль

лукашенко може віддати наказ про наступ, але за певної умови

Вступ Білорусі на рівні з росією у війну проти України обговорюється активно останнім часом, але багато експертів вважає, що цього не відбудеться. Проте опозиціонерка Світлана Тихановська вважає, що режим Лукашенка в війні бере участь офіційно.

Вона відзначила "Українській правді", що найбільша ймовірність вступу в війну регулярної армії білорусі була в лютому, коли диктатор володимир путін та його прибічник олександр лукашенко були впевнені в швидкій перемозі. Але навіть тоді в білоруських солдатів не було мотивації йти воювати в Україну.

Те, що лукашенко не відправляє війська в Україну означає, що він хоче зберегти свою владу та посаду. "Для нього цей наказ означатиме політичний суїцид", — говорить Тихановська. Станом на зараз ймовірність віддачі наказу мала, бо лукашенко розуміє, що його військові недосвідчені і адекватно оцінюють, що стануть гарматним м'ясом. Політикиня відзначила, що лукашенко може віддати наказ про наступ під тиском рф. В країні триває щось схоже на приховану мобілізацію, але це робиться максимально тихо, аби не викликати опору.

Вона додала, що впевнена — білоруси уникатимуть війни, здаватимуться в полон, тікатимуть, але є ймовірність використання Білорусі як плацдарму і навіть перевдягання росіян у білоруську форму аби показати, що вони воюють. "путін не хоче бути один у цій війні", — відзначає Тихановська.

Раніше повідомлялося, що Тихановська намагається виправдати білорусів у війні проти України та наголошує, що держави фактично немає. "Телеграф" зібрав головні заяви білоруської опозиціонерки щодо путіна, лукашенка та права України вдарити у відповідь в переліку з восьми пунктів.