Головна страва на столі: наскільки в Україні подорожчає м’ясо до Нового року

Читати російською
Автор
Новина оновлена 03 грудня 2021, 18:32

Експерти спрогнозували динаміку зростання цін до кінця року

Приблизно третина мʼяса, яке щорічно споживають українці, припадає на свинину. Сприяє популярності не найкориснішого для організму продукту, його доступність та незначне, порівняно з яловичиною та мʼясом птиці, зростання цін у поточному році. До новорічних свят свинина підніметься в ціні, правда особливих рекордів ціна не побʼє, а подорожчання варто чекати у другій половині грудня.

Як пояснюють в Асоціації «Свиноводи України», це пояснюються значно меншим зростанням цін на свинину, що подорожчала в січні-жовтні лише на 1% проти 15% у яловичини та 20-25% у курятини.

Експерти кажуть: ціни на свинину і в листопаді-грудні залишаються порівняно стабільними, але поступово зростають. Так, на початку грудня ціна 1 кг «живої» ваги зросла приблизно на 1 гривню, склавши близько 47-48 гривень, і ця ціна, найімовірніше, залишиться стабільною до середини грудня.

При цьому середня ціна 1 кілограма свинини в роздріб, за даними АСУ, становила 131 гривню. Найдорожче – майже 169 гривень, коштувала вирізка; шия та корейка – 146-147 гривень, а найдешевше йшла лопатка – 111 гривень.

Загалом, як зазначили в Асоціації, напередодні новорічних свят ціна на свинину, безперечно, зросте, але не варто очікувати на якісь «цінові рекорди».

Цього року головним рекордсменом у зростанні цін виявилося соняшникове масло, якому експерти навіть пророкували зростання до 100 гривень за літр.