Смоленська катастрофа: Росія досі не віддає уламки літака

Читать на русском
Автор
Смоленська катастрофа: Росія досі не віддає уламки літака Новина оновлена 08 квітня 2024, 13:29

Росія відмовляється повертати уламки на реконструкцію подій, тим самим ускладнюючи слідство у справі Смоленської катастрофи.

Росія ускладнює проведення слідства у справі Смоленської катастрофи, відмовляючи польським експертам у проведенні реконструкції розбитого Ту-154М екс-президента Леха Качинського.

Про це заявив у понеділок речник Смоленської підкомісії Марта Паленек, повідомляє Onet.pl.

"Підкомісія з відновлення розслідування авіакатастрофи від 10 квітня 2010 року нагадує, що, незважаючи на однозначну оцінку Ради Європи, Росія все ще відмовляється повертати уламки Ту-154М, навігаційне обладнання та чорні ящики, які російська сторона утримує незаконно", — говорить підкомісії.

Вона нагадала, що Росія відмовляє польській стороні у діях щодо реконструкції Ту-154М на базі уламків літака, що знаходяться у Смоленську, незважаючи на те, що такі дії вважає за необхідне для розслідування катастрофи Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO).

"Тим часом, російська сторона не тільки відмовляється виконувати норми ICAO та резолюцію Ради Європи, а й у заяві МЗС Росії від 13 липня називає вимогу проведення цього цілеспрямованими політичними діями. У цій ситуації відмова Росії виконувати норми ICAO та резолюцію комісії Ради Європи має ознаки ускладнення слідчих дій, які мають на меті з’ясувати всі обставини смерті президента Леха Качинського, останнього президента в екзилі Рішарда Качоровського, усіх керівників пологів збройних сил на чолі з начальником генштабу Францішком Гонгором, творцем "Солідарності" Ганною Валентинович та іншими лідерами Польщі, які загинули під Смоленськом 2010 року", — заявила Паленек.

У п’ятницю МЗС Росії поінформувало, що у Польщі "виконують політичне замовлення" та "спекулюють" на темі катастрофи, звинувачуючи Росію у створенні перешкод у Смоленському слідстві. На переконання Москви, Польща продовжує "демонізувати" Росію перед польською та міжнародною спільнотою та радить чиновникам у Варшаві "завершити цю практику, а зайнятися справою".

Польська урядова підкомісія з розслідування причин катастрофи відновила Смоленське слідство навесні 2016 року. Однією з основних версій катастрофи розглядається вибух на борту літака, який стався ще до зіткнення із землею.

Росія відмовила Польщі в реконструкції уламків літака, що розбився

Росія вже вісім років поспіль відмовляється віддавати Польщі уламки літака, мотивуючи це своїм внутрішнім слідством у РФ. На переконання Варшави, це може свідчити про приховування чогось Москви.

В авіакатастрофі 10 квітня 2010 року на території Росії загинули всі 96 осіб, які перебували на борту польського урядового літака, зокрема, тодішній президент РП Лех Качинський.