Краще за радянські БМП: як гусеничні броньовики від союзників показали себе під Бахмутом (відео)

Читать на русском
Автор
25353
Машина ефективно доставляє десант та допомагає у знищенні окупантів
Машина ефективно доставляє десант та допомагає у знищенні окупантів. Фото armyinform.com.ua

Україна отримала щонайменше дві сотні бронетранспортерів М113 від різних країн

Західні союзники України передають нам сучасні бронетранспортери, які успішно проявляють себе на найбільш гарячих ділянках фронту. Серед них – гусеничні БТР М113, які ЗСУ використовують під Бахмутом. На фронті є різні варіанти модифікацій техніки, в тому числі і YPR-765 виробництва Нідерландів.

Спираючись на враження від використання, захисники зазначають, що бронетранспортер за високої прохідності дуже маневрений. Порівнюючи з БМП радянського зразка, він має ряд переваг, наприклад, при крутих поворотах не злітає гусениця. Механік-водій "Лотос" розповів АрміяInform, що в БТР встановлено коробку-автомат:

"У порівнянні з бойовими машинами піхоти зразка радянського союзу, ці бронетранспортери значно маневреніші, простіші в управлінні, оснащені автоматичною коробкою передач, легкі в обслуговуванні. Броня запросто витримує попадання великокаліберного кулемета та навіть гранатомета", — цитує видання слова військового.

Технічні характеристики М113:

  • існує чотири основні модифікації (далі в основному вказані базові дані),
  • Максимальна швидкість по шосе — 64 км/год,
  • Максимальна швидкість на плаву — 5,6 км/год,
  • Запас ходу на шосе — 320 км (у пізніших модифікаціях — 480 км),
  • Екіпаж (дані АрміяInform) — три людини,
  • Десант — до 12 осіб,
  • Зброя — кулемет 12,7-мм "Браунінг", при потребі — гранатомет МК19.

В Україні також використовуються БМП YPR-765 – варіант М113 з Нідерландів. Він трохи різниться від попередника, але, як і інші БМП, вважається більш озброєним, аніж БТР.

Характеристики YPR-765
Характеристики YPR-765/Інфографіка АрміяInform

Раніше "Телеграф" розповідав, що Швеція допомогла Україні із зимовим спорядженням, системами ППО та технікою для фронту на рекордну для країни суму. Військова допомога дуже доречна, адже з настанням морозів воєнні дії можуть значно активізуватися.