Україна отримає від союзників танки Leopard: в чому їх головна перевага та якими вони бувають

Читать на русском
Автор
2749
Ці танки зараз знаходяться на озброєнні 14 потужних країн
Ці танки зараз знаходяться на озброєнні 14 потужних країн. Фото informator.ua

Leopard 2 вважається одним із найдорожчих танків світу — завдяки своїй "начинці"

Великі західні держави нарешті готові передати Україні броньовану техніку, про яку вже давно просив офіційний Київ. Серед бойових машин, які невдовзі мають надійти в Україну, зокрема, танки Leopard. На думку керівництва держави, вони мають дати нам значний поштовх у боротьбі з російськими окупантами.

На сьогодні про готовність забезпечити Україну танками Leopard вже заявили 5 країн. Про це повідомив очільник МЗС Дмитро Кулеба. "Ми вже маємо п'ять країн, які готові передавати, але які очікують на остаточне вирішення питання з Німеччиною", — сказав він під час розмови з журналістом Вадимом Карп'яком, повідомляє агенція "Інтерфакс". Йдеться про Польщу, Фінляндію і ще три країни, називати які можна буде лише після їх публічних заяв, каже Кулеба.

Характеристики, особливості та різновиди танків Leopard 2

Leopard 2 – німецький основний бойовий танк, який вважається однією з кращих бойових машин світу. Створений німецьким підприємством Krauss-Maffei (нині, Krauss-Maffei Wegmann) у 1979 році. Став наступником успішної розробки тієї ж фірми — танку Leopard 1.

Німецький армійський Leopard 2A6
Німецький армійський Leopard 2A6 виконує швидкісні маневри

Станом на 2022 рік кількість випущених бойових машин Leopard 2 перевищила 3500 одиниць, понад 2500 з яких досі числяться, як ті, що знаходяться в строю. Наразі вони знаходяться на озброєнні Німеччини, Норвегії, Нідерландів, Австрії, Туреччини, Польщі, Іспанії, Португалії, Сингапуру, Данії, Чилі, Греції, Канади та Фінляндії. Очікується, що термін його служби закінчиться приблизно у 2030 році.

Leopard 2 називають одними з кращих бойових танків за показниками виживання екіпажу. Цим він вигідно відрізняється від численних машин радянського походження.

Основні характеристики Leopard 2:

  • Екіпаж – 4 особи (командир, націлювач, радист/заряджальник, водій)
  • Вага — близько 62 т
  • Розміри (довжина, ширина, висота) — 9,97 м (7,72 м — без гармати) х 3,75 м х 3,0 м
  • Роки виробництва та експлуатації – з 1979 року;
  • Головне озброєння — 120-мм гладкоствольна гармата Rheinmetall Rh-120(42 постріли);
  • Другорядне озброєння — 2 х 7,62 мм MG-3 (4750 набоїв);
  • Операційна дальність — близько 500 км (пересічна місцевість — близько 161 км);
  • Броня – композитний захист 3-го покоління, додатковий модульний захист; комбінована протиснарядна, на 2А5 та пізніших моделях навісна;
  • Двигун — MTU MB 873 12-циліндровий дизель, 1103 кВт (1500 к. с.);
  • Швидкість по шосе – 68-72 км/год;
  • Запас ходу — 450 км.
Leopard 2 - характеристики німецького танка

Різновиди Leopard 2

Leopard 2 — основний танк, який ще часто називають "А0", щоб відрізнити від інших модифікацій. Випускався з жовтня 1979 до березня 1982 року. Всього налічується 380 одиниць. Основним обладнанням цього варіанта є електрогідравлічний стабілізатор WNA-H22, комп'ютер керування вогнем, лазерний далекомір, датчик вітру, перископ загального призначення EMES 15, панорамний перископ PERI R17 та баштовий приціл FERO Z18.

Вид через панорамний приціл PERI R17, танк Leopard 2
Вид через панорамний приціл PERI R17

На сьогодні є такі модифікації Leopard 2:

  • Leopard 2A1 — танк отримав мінімальні модифікації і тепловізійний приціл стрільця. Виробництво завершилося в листопаді 83-го.
  • Leopard 2A2 — були замінені оригінальні приціли PZB 200 першої партії на термоприціли EMES 15 та встановлена огорожа навколо передніх отворів паливних баків. Також танк отримав новий 5-метровий буксирувальний трос. Закрилася програма у 1987 році.
  • Leopard 2A3 — головна відмінність у встановленні нової цифрової радіостанції SEM80/90 та заварюванні люків подавання боєкомплекту.
  • Leopard 2A4 — найпоширеніша версія. Бойові машини отримали автоматичну систему пожежогасіння, цілковито цифрову систему контролю вогнем для нових типів боєприпасів, а також покращену башту з пласкою титан/вольфрамовою бронею.
  • Leopard 2A5 — прототип серії, яка планувалася для покращення А4. Мав клиноподібну башту з додатковим бронюванням спереду і по боках.
  • Leopard 2A6 — отримав нову 120 мм гладкоствольну гармату Rheinmetall L55.
  • Leopard 2A7 — не підходить для бою у міському середовищі.

Завдяки своїм чудовим характеристикам Leopard 2 вважається одним із найдорожчих танків світу. Наприклад, новий Leopard 2A6 коштує майже $6,8 млн, тоді як ціна на Leopard 2 A7+ може доходити навіть до $10 млн.

Раніше ми розповідали у чому головна перевага танків НАТО для ЗСУ: чим відрізняються Leopard та Abrams від російського Т-72 і чому їх називають безпечнішими за радянські.