"Гроза Криму": командувач Повітряних сил розповів, яка зброя б’є окупантів на півострові

Читать на русском
Автор
14026
Ракети SCALP
Ракети SCALP. Фото missilery.info

Ці ракети легко оминають ППО окупантів.

Далекобійна французька ракета SCALP стала одним із засобів вогневого ураження цілей в окупованому росією Криму. Система ППО противника нічого не може їй проставити.

Про це повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук у своєму Telegram-каналі. За його словами, в авіації Повітряних сил є два типи крилатих ракет, наданих партнерами для боротьби з окупантами.

"Британські Storm Shadow ми підвішуємо під ліве крило Су-24М, французькі SCALP — під праве. Обидві ракети чудово працюють, без шансів для окупанта. Під крилами наших бомбардувальників знайдеться місце і для німецького TAURUS. Тоді "гру в міста" можна буде продовжити ще більш ефективно", — пише Микола Олещук.

Ракети SCALP-EG (фр. Système de croisière conventionnel autonome à longue portée Emploi General, буквально "багатоцільова високоточна крилата ракета великої дальності з автономним наведенням") є французьким варіантом британської Storm Shadow і були отримані Україною в липні спеціально для нанесення точних ударів по ворожих тилах.

Їх успішному застосуванню сприяють особливості ракети, такі як:

  • низька висота польоту – близько 30-40 метрів, що ускладнює роботу систем ППО;
  • висока точність – завдяки тепловізійній головці самонаведення на кінцевому етапі маршруту, ракета здатна досить влучно наводитися за інфрачервоними хвилями;
  • висока автономність під час польоту – під час польоту до цілі Storm Shadow та Scalp використовують інерційну систему наведення, при якій дані про ціль заносяться в електронну пам’ять ракети і тому якось збити її з курсу засобами радіопридушення неможливо, адже зв’язки із зовнішнім сигналом ракета не має;
  • велика потужність – бойову частину ракети становлять 450 кг вибухівки, чого вистачає поразки навіть великих цілей.

Завдяки цим перевагам французький SCALP і став потужним засобом для поразки окупантів. З отриманням Україною американських ракет ATACMS під ударом може виявитися серце російського ВПК.