Де купити бензин? Мережа заправок «ОККО» змінила правила розливу палива, а влада обнадіяла свіжою заявою

Читать на русском
Автор
4952
Влада обіцяє бензин, але поки що АЗС скорочують його продаж
Влада обіцяє бензин, але поки що АЗС скорочують його продаж. Фото Відкриті джерела

Поки держава обіцяє вирішення проблем з паливом на АЗС продовжують скорочувати його продаж

Ось уже тиждень у Києві триває паливна криза, спричинена бойовими діями, порушенням логістичних ланцюжків та обмеженнями з боку держави.

5 травня з’явилися одразу дві суперечливі заяви, в одній із яких йдеться про погіршення ситуації, а в іншій – про те, що до середини травня всі проблеми з паливом зникнуть.

"ОККО" — бензин є тільки для своїх

5 травня на своїй сторінці у Facebook мережа АЗС "ОККО" заявила, що заправлятимуть бензином марки PULLS 95 та PULLS Diesel не 10 літрів бензину як раніше, а 15, але тільки для власників картки Fishka. Ліміти за нею становить від 15 до 30 літрів та ознайомитися з ними можна у доповненнях.

Але водночас автовласники, які не мають карти Fishka, більше не зможуть отримати бензин на АЗС мережі. Бензином А-95 та дизелем "ОККО" по талонах заправлятимуть транспорт критичної інфраструктури та ЗСУ, на автогаз жодних обмежень немає.

Мережа АЗС "WOG" видає не більше 10 літрів на добу за наявності картки лояльності PRIDE.

В обох мережах наголосили, що подібні кроки є вимушеними та тимчасовими, до виправлення ситуації з дефіцитом. Також проблеми з іншими мережами.

Потерпіти до середини травня просить держава

У той же час на брифінгу, присвяченому проблемам з бензином, міністр економіки України Юлія Свириденко заявила, що Кабмін ухвалив низку рішень, які дозволяють направити на ринок 70 000 тонн бензину і близько 40 000 тонн дизеля, що має знизити поточний дефіцит. На даний момент у операторів ринку в залишках зберігається 22 500 тонн бензинів і 41 400 тонн дизеля.

При цьому вже укладено контракти на постачання палива із Європи.

Голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус додав, що дефіцит палива викликаний ударами російських окупантів, через що було знищено або пошкоджено 15 нафтобаз.

Натомість відбулася переорієнтація ринку на постачання палива з країн Західної Європи замість постачання з Білорусі. За його словами, виникли логістичні труднощі через блокування українських морських портів та нестачу бензовозів.

"Ми очікуємо, що найближчим часом ринок переорієнтується і поставки з країн Європи будуть ритмічнішими", — зазначив Герус.

Також і Герус і Свириденко наголосили, що слід очікувати зростання цін на пальне.

Дефіцит палива, що виник у столиці з кінця квітня, спонукав киян самим шукати оригінальні рецепти як знизити черги, наприклад, відрізавши від них панікерів, які скуповують паливо "про всяк випадок".