Чому зростає ціна на автогаз і коли чекати на дешевше паливо? Прогноз експерта

Читать на русском
Автор
3429
Зниження цін на газ не буде щонайменше місяць
Зниження цін на газ не буде щонайменше місяць. Фото zn.ua

Легше може стати одночасно з усуненням дефіциту бензину

Хоча ситуація з автогазом у мережах АЗС загалом набагато краща, ніж із бензином, ціна на нього почала серйозно зростати. Тільки за тиждень цей вид палива додав 1,7 грн./л

Як пояснив "Телеграфу" директор консалтингової групи "Аі-95" Сергій Куюн, раніше різниця в ціні між автогазом та бензином пояснювалася низькими закупівельними цінами та різницею в акцизах, які для автогазу були в 4 рази менші – 53 євро (замість 213 у бензину) за 1 тонну палива. Проте зараз акцизи на все паливо було скасовано, і ціна автогазу пояснюється іншим фактором.

"Через дефіцит бензину багато мереж АЗС тепер орієнтуються на продаж автогазу за цінами приблизно в пропорції 80% від ціни бензину, тоді як звичайна пропорція становила 60-70%. Як тільки дефіцит бензину зникне, ціна на автогаз знизиться до цього рівня ", — прогнозує експерт.

Як прогнозують учасники паливного ринку, коли дефіцит бензину буде усунений передбачити сьогодні важко, але вже за місяць-півтора очікується покращення ситуації в центральній частині країни. Ймовірно, тоді ж стане найкраще і з цінами на автогаз.