Автогаз дешевшає, а бензин та дизель можуть злетіти до 60-65 гривень – що відбувається на паливному ринку України

Читать на русском
Автор
2150
Паливу прогнозують різке подорожчання
Паливу прогнозують різке подорожчання. Фото Відкриті джерела

Експерти сперечаються, чи буде ціна на пальне колишня, чи злетить вище 60 гривень

Після зростання на 25% офіційного курсу долара лунають суперечливі прогнози щодо можливого зростання цін на пальне. Так, роздрібні ціни на бензин та дизельне паливо в Україні 27 липня 2022 року, порівняно з попереднім торговим днем, не змінилися. Автогаз подешевшав ще на 50 копійок.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані моніторингу "Консалтингової групи А-95". За даними моніторингу, середні роздрібні ціни на бензин А-95 становлять 50,5 гривні за літр, на дизельне паливо — 55,45 гривні за літр, на автогаз — 29,44 гривні за літр.

Директор у "Консалтингова група А-95" Сергій Куюн вважає, що поточні ціни на заправках можуть утриматися без підвищення. Цьому сприятиме і зниження світових цін на нафту та нафтопродукти, яке спостерігається у липні.

Водночас, як заявив в ефірі каналу Еспресо, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін варто чекати зростання цін на паливо.

"У нас було закуплено досить великі обсяги палива за курсом 29,25/$. Ми сьогодні бачимо на заправках 50 грн за літр А-95 і десь 57 грн за дизпаливо. Це залишки купленого по 29.25/$", — додав він. .

За словами експерта, коли ці запаси буде вичерпано – нафтові трейдери підвищуватимуть ціну на заправках і коли вони почнуть закуповувати по 36,3 грн за долар, бензин буде по 56-57 грн/літр, а дизпаливо під 65 грн.

На думку директора Інституту розвитку економіки України Олександра Гончарова, ціна дизельного палива може зрости навіть до 70 гривень і більше за літр.