Кримська платформа повинна стати лише початком: які ще кроки слід робити Україні для деокупації Криму

Читать на русском
Автор
Учасники першого саміту Кримської платформи
Учасники першого саміту Кримської платформи

Андрій Сенченко заявив, що до Росії потрібно застосовувати більш системний підхід в плані санкцій

У понеділок, 23 серпня, в Києві відбувся саміт Кримської платформи. У той же день було підписано Декларацію, в якій передбачено зобов’язання для її підписантів розглянути можливість введення нових санкцій проти Росії.

Основними висновками після цього заходу, а також перспективами деокупацію Криму з "Телеграфом" поділився нардеп V, VI і VII скликань, ексзаступник голови Радміну Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко.

"Кримська платформа — це старт реальної роботи по деокупацію Криму. Все те, що відбувалося в перші п’ять років війни, було швидше ритуальними заявами, — зазначає Андрій Сенченко. — Вважаю успіхом, що українській владі, МЗС, вдалося зібрати на цей захід так багатьох наших друзів і партнерів (хтось їхав щиро, когось доводилося підтягувати). Одна справа політичні заяви, інше — нехай навіть такого типу — дії. Уявлю, яких зусиль коштувало це організувати. Наскільки довелося серйозно протидіяти тим зусиллям РФ, які були спрямовані на злам цієї ідеї, конструкції, на недопущення саміту. І українській владі вдалося ефективно цьому протистояти, не дати Росії перекреслити ідею цього саміту".

При цьому, підкреслює експерт, головне — розуміти, що подальші зусилля не можуть бути тільки в площині розвитку Кримської платформи. Що вона — лише один з елементів багатовекторних рішучих дій, які необхідно вжити, щоб звільнити Крим.

"Потрібна більш системна робота з боку МЗС: не тільки з політиками та дипломатами, але і з журналістами, громадськістю, недержавним сектором, чималими українськими діаспорами, які є практично в кожній країні. І такий підхід може багаторазово множити зусилля по деокупацію Криму на дипломатичному фронті", — акцентує Андрій Сенченко.

Андрій Сенченко - про Крымську платформу
Колишній народний депутат Андрій Сенченко. Фото: Лівий берег

Він також упевнений, що необхідно домагатися іншого більш системного і потужного підходу до санкцій проти держави-агресора. Але починати потрібно з себе.

"Спочатку Україна повинна активізувати свої санкційні зусилля, щоб, як то кажуть, миша не проскочила. Всі колаборанти, кремлівська верхівка, їхні поплічники, спонсори, інвестори, виконавці повинні бути під дуже жорсткими українськими санкціями, — вважає Андрій Сенченко. — Повинні бути обов’язкові санкції на дії окупаційної влади в Криму. Важливо, щоб це були не якісь дробові санкції (ось це за окупацію Криму, а це — за вбивство українців на Донбасі, а ось це — за політичні репресії). Необхідні єдині санкції — у зв’язку з російською агресією проти України та порушенням територіальної цілісності нашої країни. Важливо весь час їх посилювати й довести до рівня, достатнього для примусу Кремля до миру і повернення всіх без винятку окупованих територій. Потрібно весь час підіймати планку цих санкцій. І самим так діяти, і привчати до цього наших західних партнерів".

Також важлива серйозна підготовка на законодавчому рівні процесу деокупацію Криму і Донбасу, зазначає експерт.

"Саме на законодавчому рівні слід дати відповідь мільйонам людей, що опинилися в окупації: кого українська держава вважає зрадниками й колаборантами, а кого — жертвою окупації та агресії. Тому що таких жертв на окупованих територіях — мільйони. І відсутність цього статусу на законодавчому рівні дозволяє окупантам постійно маніпулювати громадською думкою. Кремль намагається створити з українців на окупованих територіях монолітну антиукраїнську масу. Завдання української влади — цього не допустити", — упевнений Андрій Сенченко.

А фундаментом всіх зусиль по деокупацію Криму і Донбасу, на його думку, має бути зміцнення української армії.

"Без професійної, гнучкої, добре озброєної й підготовленої української армії у нас не буде ефективної дипломатії. І наша мета — звільнення всіх українських територій — може залишитися лише мрією", — резюмує експерт.

Як повідомлялося раніше, саміт "Кримської платформи" в Росії сприйняли, як "недружній жест".