Генерал пояснив, чому лави ЗСУ покидає багато військовослужбовців

Читать на русском
Автор
2235
Ігор Романенко розповів про зарплати військових
Ігор Романенко розповів про зарплати військових. Фото Facebook

Фінансова мотивація має значення для будь-якої сфери діяльності

Непродумане формування бюджету Міністерства оборони призводить до кадрових втрат у Збройних силах України.

Такою думкою із "Телеграфом" поділився генерал-лейтенант, колишній заступник керівника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко.

За його словами, вже у 2021 році складання бюджету Міноборони пішло не за планом, привівши до значного відтоку офіцерів.

"У деяких частинах перший контракт не продовжують до 65% військовослужбовців. Тобто, людину навчили, а вона звільнилася. З точки зору резерву — вона є для держави на випадок широкомасштабної війни. Але з діючих ВСУ вибуває. І її потенціал не використовується", — пояснює Романенко.

На його думку, військових із якихось причин не намагається утримати на службі, реалізовуючи необхідні соціальні пакети.

"Мінімальне грошове забезпечення військовослужбовців — 10,5 грн. А середня зарплата по країні — 13,5 тис. Як правило, такий перекіс призводить до відтоку кадрів із ВСУ", — підкреслює генерал.

За словами Ігоря Романенка, в бюджеті на 2021 рік не було закладено оплату будь-яких добавок для військовослужбовців. У цей список входять грошові виплати за укладення контракту вперше, за наймання житла або на оздоровлення тощо Заборгованості зуміли погасити лише спільними зусиллями уряду і президента напередодні Дня захисників і захисниць.

Схожа ситуація, говорить Романенко, може трапитися і в наступному році. Доплати при формуванні бюджету тепер враховані, але будь-яких додаткових фінансувань очікувати не варто.

"А без переходу і на фінансові стандарти НАТО — складно говорити про відповідної мотивації військовослужбовців", — резюмував генерал-лейтенант.

Більше інформації про реорганізацію ВСУ і проблеми всередині армії читайте в ексклюзивному інтерв’ю "Телеграфа": Перемир’я на Донбасі у 2020-му працювало лише тому, що Путін хотів зробити з нього Придністров’ї-2, — генерал.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, чому, на думку ветерана зовнішньої розвідки Василя Богдана, цієї осені загострилася ситуація на Донбасі.