У МОЗ розповіли, чому вакцинованим теж потрібно носити маски

Читати російською
Автор

Засоби індивідуального захисту будуть потрібні, доки не сформується колективний імунітет

Українці, які навіть отримали обидві дози протикоподібної вакцини, мають знаходитися в громадських місцях у захисних масках. Все через недостатню кількість імунізованих від хвороби людей.

Такою інформацією в інтерв’ю "Гордону" поділився головний санлікар України Ігор Кузін.

За словами представника МОЗ, вакцина від коронавірусу (як і від будь-якої іншої хвороби) не захищає людину на всі 100%. У момент, коли хвороба продовжує видозмінюватися і мутувати, а дієвих ліків — ще не винайшли, потрібно використовувати всі засоби захисту по максимуму.

"Поки немає колективного імунітету, поки не щеплено 80-85% населення, люди незалежно від свого вакцинального статусу повинні використовувати захисну маску", — підкреслив Ігор Кузін.

Особливу увагу, каже чиновник, треба приділяти маскам під час перебування у місцях великого скупчення людей, а також у закритих приміщеннях. Сюди Кузин відносить як офіси та ліфти, так і різноманітний громадський транспорт.

Важливо і постійно міняти маски, а не користуватися однією і тією ж постійно. "Формальне" носіння маски, яка більшу частину часу перебуває в кишені, не здатне вберегти від вірусу.

"Чим менша вентиляція і більше скупчення людей, тим вищий ризик інфікування", — підсумував Ігор Кузін, закликаючи українців поки не відмовлятися від носіння засобів індивідуального захисту.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, яка категорія населення, за словами головного санлікаря, є найбільш схильною до антивакцинаторських настроїв.