Податкова почне перевіряти доходи українців: кого це торкнеться

Читать на русском
Автор
1081
Вводять непрямі методи податкового контролю
Вводять непрямі методи податкового контролю

Тіньові прибутки громадян можуть відстежити та змусити декларувати.

За доходами українців слідкуватимуть пильніше — держава з 2022 року порівнюватиме, скільки людей отримує і скільки витрачає матеріальних коштів. Якщо є різниця, і вона не задекларована — змусять сплачувати податок.

Про це повідомляє Телеграм-канал "Адвокат права".

Зазначається, що можуть перевірити надходження коштів на карти банків. Непрямі методи податкового контролю враховуватимуть різні сфери доходів. Наприклад, гроші з-за кордону, отримані під час роботи незалежно (домашні послуги перукарів тощо), кошти від орендної плати та інвестицій, подарунки та прощені борги (максимальна сума — чверть мінзарплати), благодійна допомога, прибуток від продажу нерухомості або тваринницьких продуктів (якщо сума більша за 325 000 грн).

Які заощадження не будуть оподатковані?

Якщо у вас накопичення до 400 тисяч у національній валюті, житло менш як 120 квадратних метрів і одна машина — податок із цього не стягуватиметься.

"Телеграф" раніше писав про податкову амністію, яка стартувала з вересня. Крім перерахованих вище активів не потребує декларування також будинок і ділянка землі певного розміру.

Раніше публікувалася інформація про основні зміни, які набули чинності з січня 2022 року у сфері фінансів – від обов’язкових касових апаратів до подорожчання комунальних послуг.