Добряче засипле і заморозить: прогноз погоди на початок лютого в Україні

Читать на русском
Автор
На вулиці буде не дуже затишно
На вулиці буде не дуже затишно. Фото navigato.ru

Народні прикмети рекомендують звернути увагу на перший день місяця.

Початок останнього зимового місяця в Україні часто бував непростим, його українською через це й охрестили лютим. Не стане винятком і 2022 рік, до початку лютого чекають не лише сильні снігопади майже на всій території країни, а й посилення морозів та сильний вітер.

Про це повідомляє сайт Gismeteo.

Більш м’яким мороз буде у південній та південно-східній частині країни. У Дніпрі, Запоріжжі та Одесі прогнозують "погодну гойдалку" з різницею дня і ночі в 10 градусів — від плюсової температури вдень, до яскраво вираженого мінусу вночі.

Прогноз погоди у Дніпрі, Запоріжжі, Одесі на початок лютого
Прогноз погоди у Дніпрі, Запоріжжі, Одесі

Схожа ситуація з більш вираженими нічними морозами до -13 та сильними поривами штормового вітру у Львові, Києві та Харкові. Найбільш вітряним, за прогнозами, стане Львів.

Прогноз погоди у Харкові, Києві, Львові на початок лютого
Прогноз погоди у Харкові, Києві, Львові

Погода по Україні почне псуватися вже з перших днів лютого. Якщо на вівторок, 1.02, в Укргідрометцентрі обіцяють малохмарну погоду на більшій частині території країни, ситуація зміниться за добу.

Прогноз погоди в Україні на 1 лютого
Прогноз погоди в Україні на 1 лютого

Вже другого лютого хмарність та опади із західної частини країни поширяться на всю Україну.

Прогноз погоди в Україні на 2 лютого
Прогноз погоди в Україні на 2 лютого

Сильні снігопади у лютому 2022 року прогнозував і народний синоптик Леонід Горбань. До своєї смерті він встиг дати синоптичну картину на кілька років уперед. У його прогнозі лютий поточного року характеризується не лише рясним снігопадом, а й навіть заметілями в середині місяця.

Лютий за церковним календарем розпочинається з дня пам’яті преподобного Макарія Великого. У народні традиції цей день вважають визначальним для погоди на весь місяць. Якщо буде ясно — то й на весну варто чекати ранню, а у разі хуртовини — буде сніг і на Масляну. З докладним церковним календарем можна ознайомитись у матеріалі "Телеграфу".