Загроза радіоактивного зараження: на ЧАЕС сталася серйозна НП

Читать на русском
Автор
14194
ЧАЕС тимчасово захоплена рф
ЧАЕС тимчасово захоплена рф. Фото focus.ua

Небезпека загрожує Європі, Україні, Білорусі та росії.

На Чорнобильській атомній електростанції, яка тимчасово підконтрольна російським військам, сталася НП — відключилася електроенергія. Через бої неможливо проводити ремонт та відновити електропостачання.

Про це повідомляє "Укренерго".

Окрім самої станції без світла і місто Славутич. До ЧАЕС йде високовольтна лінія 750 кВ. Крім атомної електростанції відключено також інші ядерні об’єкти і вся зона відчуження. В "Енегоатомі" пояснили небезпеку ситуації. У сховищі відпрацьованого ядерного палива зберігається близько 20 тисяч паливних збірок. Їх необхідно постійно охолоджувати, а для цього потрібно електропостачання — без нього не працюють насоси.

Якщо охолодження немає — температура в басейнах витримки підніметься, почнеться випаровування та у довкілля почнуть проникати радіоактивні речовини. Радіоактивну хмару може віднести як на Європу та Україну, так і на росію та Білорусь.

Також без електропостачання не функціонує система гасіння пожеж, і якщо снаряд потрапить до станції, виникне загоряння. Раніше повідомлялося, що техніка окупантів, проїжджаючи через ЧАЕС, поширює по Україні радіоактивний пил.

Раніше "Телеграф" писав, що окупантів цікавить ще одна атомна електростанція — у Запоріжжі. Вони обстрілювали її.