НП на Чорнобильській станції: Кулеба зробив термінову заяву

Читать на русском
Автор
14005
Чорнобильська АЕС
Чорнобильська АЕС. Фото https://www.facebook.com/

Витік радіації загрожує не лише Україні

Чорнобильську атомну електростанцію, де кількома годинами раніше повністю відключилася електроенергія, а проведення ремонту унеможливлює те, що станція тимчасово підконтрольна російським окупантам, підключать до резервних дизель-генераторів, яке допоможе забезпечити живлення її об'єктів упродовж наступних 48 годин. Проте після спливу цього часу система охолодження сховища відпрацьованого ядерного палива самостійно відключиться і це призведе до витоку радіації.

Про це у середу, 9 березня, заявив Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Пост очільника МЗС
Публікація Дмитра Кулеби

Глава МЗС закликав міжнародну спільноту негайно вимагати від Росії припинити обстріли і дати ремонтним бригадам можливість якнайшвидше відновити електропостачання.

Варто відзначити, що у сховищі ЧАЕС наразі зберігається приблизно 20 тисяч паливних збірок, які потребують систематичного охолодження. Через відсутність електрики насоси не працюють, відповідно відпрацьоване ядерне паливо, яке там знаходиться, не охолоджується, що загрожує підняттям температури у басейнах та подальшого випаровування радіоактивних речовин у довкілля. У такому випадку радіація може загрожувати не лише Україні, але й Білорусі, росії, а також іншим країнам Європи.

Раніше "Телеграф" повідомляв, як російські загарбники обстріляли Запорізьку АЕС в Енергодарі, в результаті чого там виникла потужна пожежа.