Лідери Євросоюзу ухвалили історичне рішення щодо членства України: деталі

Читати російською
Автор

ЄС обіцяє не залишати Україну віч-на-віч із російським вторгненням.

У французькому Версалі 10 та 11 березня проходив неформальний саміт країн ЄС, на якому представники країн-членів обговорювали питання подальших перспектив щодо вступу України, а також розв’язаної росією війни.

Про це йдеться у підсумковій резолюції за результатами саміту

Зазначається, що ЄС вирішив і надалі зміцнювати партнерство з Україною з метою підтримки її на шляху подальшої євроінтеграції.

"Україна належить до нашої європейської родини", — йдеться у резолюції.

Водночас у резолюції зазначено, що відповідальність за розв’язання війни в Європі цілком і повністю лежить на Росії та її "спільниці" Білорусі. Зазначається, що вони нестимуть повну відповідальність за свої вчинки, а причетні до скоєння військових злочинів, включаючи бомбардування мирних міст та вбивство цивільного населення, будуть покарані.

Країни ЄС зажадали від Росії негайно припинити бойові дії, вивела свою бойову техніку та війська, а також "повністю поважала" територіальну цілісність та суверенітет нашої країни у її визнаних світовою спільнотою кордонах.

Європейський союз також підтримує Україну за захист свободи та демократії, а тому обіцяє не залишати її наодинці.

"ЄС та його держави-члени продовжуватимуть надавати скоординовану політичну, фінансову, матеріальну та гуманітарну підтримку", — йдеться у заяві.

Також там зазначено, що Євросоюз готовий і надалі посилювати санкційний тиск на Росію та Білорусь, а також надати тимчасовий захист українським біженцям.

Водночас президент Литви Гітанас Науседа у своєму твіттері повідомив, що цією резолюцією ЄС сказав Україні "так".

"Історична ніч у Версалі. Після п’яти годин спекотних дискусій лідери ЄС сказали "так" українській євроінтеграції. Процес розпочався. Тепер справа за нами та українцями, щоб зробити це швидко. Героїчний український народ заслуговує на те, щоб знати, що йому раді в ЄС", — Написав він.

Як повідомлялося раніше, прем’єр Нідерландів Марк Рютте заявив, що у ЄС не існує процедури прискореного ухвалення країни до свого складу. А президент Франції Еммануель Макрон зазначив, що не вважає за можливу процедуру розгляду заявки на вступ в умовах війни з росією.