У Маріуполі триває евакуація людей з "Азовсталі": подробиці від Зеленського

Читать на русском
Автор
1963
Евакуація з "Азовсталі"
Евакуація з "Азовсталі". Фото reuters.com

В ООН повідомили про порятунок десятків людей.

З території "Азовсталі" у Маріуполі проводиться евакуація мирних жителів.

Як передає Reuters, таку інформацію повідомили в ООН.

Спікер Управління з координації гуманітарних питань Організації Савіано Абреу повідомив, що його відомство організувало "операцію з безпечного проходу" мирних жителів із території заводу "Азовсталь".

Він відмовився повідомляти деталі, але повідомив, що в евакуації бере участь ООН, Червоний хрест, а також офіційні представники України та росії.

За інформацією Абреу, зараз у підвалах заводу ховається близько тисячі людей, а саму ситуацію він назвав "дуже складною".

Операція, каже представник ООН, розпочалася ще 29 квітня і триває досі.

Відповідну інформацію також підтвердив президент України Володимир Зеленський, за словами якого перша сотня евакуйованих вже прямує на підконтрольну територію і вже 2 травня їх зустрінуть у Запоріжжі.

Оновлено: Вже ввечері Зеленський опублікував відеозвернення з цього приводу, де підтвердив, що вдалося евакуювати понад сто людей, і що вранці 2 травня очікується їхнє прибуття до Запоріжжя.

Ту ж інформацію оприлюднив також голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"Зараз уже можу сказати, що часткова евакуація мирних жителів з "Азовсталі" пройшла успішно. Понад 100 українців, серед яких діти, жінки, люди похилого віку, нарешті в безпеці. Попереду ще багато роботи й багато людей. Однак Україна ще раз довела, що не залишає своїх громадян у біді. Навіть якщо це пекло", — повідомив він у своєму телеграм-каналі.

Як повідомлялося раніше, генсек ООН Антоніу Гутерріш після бесіди з кривавим диктатором володимиром путіним заявив, що той нібито дав "принципову згоду" на участь представників Червоного хреста та інших структур ООН в організації евакуації мешканців Маріуполя.

Пізніше спікер путіна дмітрій пісків цю інформацію спростував. За його словами, такі можливості опрацьовуються, однак якихось конкретних домовленостей досягнуто не було.

Проте вже 1 травня Маріупольська міськрада офіційно підтвердила, що евакуація мирних жителів все ж таки проводитиметься, а радник міського голови Петро Андрющенко закликав мешканців покинути місто, поки є така можливість.