"Великі помилки стали дрібними": слова Зеленського щодо міністра гаряче обговорюють у мережі

Читать на русском
Автор
16632
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський. Фото Скриншот

Зеленський зазначив, що під час війни "великі помилки стали незначними, тому що інші цінності"

Президент України Володимир Зеленський на онлайн-зустрічі зі студентами 19 травня неоднозначно висловився щодо причетності міністра освіти та науки Сергія Шкарлета до плагіату. Президент заявив, що під час повномасштабної війни воно не є першочергово важливим та невідкладним, чим і розпалив суперечки у мережі.

Відеозапис зустрічі Зеленського зі студентами українських вишів був опублікований на сайті ОП.

Надійне джерело новин – підпишись на наш Telegram

Так, на запитання студента Києво-Могилянської академії про те, як молодь може дивитися у майбутнє в Україні, коли міністр освіти підозрюється у корупції, у плагіаті та іншому, Зеленський відповів, що під час війни "великі помилки стали незначними, бо цінності інші".

"Ми не можемо амністувати зраду, але великі помилки стали незначними, бо цінності інші. Цінності – життя, суверенітет, земля, Україна. Ось цінність! Ви маєте рацію, що є ті чи інші помилки. Є та чи інша корупція, напевно. Все змінилося… Гроші нікуди не йдуть, а лише конкретно в армію та на медицину, на заробітні плати бюджетникам і на пенсії, і на стипендії, якщо є гроші… Тому що країна подорослішала! Той, хто не подорослішає після цієї війни і продовжить неправильні кроки – цих людей не буде! Ця держава і це суспільство їх не пробачить. Про деякі речі… Вони зайві. Коли у дитини відірвало ноги, а їй розповідають про якісь дрібниці", — сказав глава держави.

Але не всі погодились зі словами президента. Так, журналіст і публіцист Леонід Швець написав : "Непогано б почути детальне роз’яснення, як відірвані ноги дитини амністують Шкарлета, якого спіймали на плагіаті і який продовжує чхати всім в очі, залишаючись начальником сфери виховання дітей, у тому числі з відірваними кінцівками".

"Чи не означає це, що Шкарлет повинен бути вдячний долі, що дитині відірвало ноги? Які існують співвідношення між кількістю відірваних дитячих кінцівок і тяжкістю скоєних чиновниками злочинів, які перестають вважатися злочинами? Чиє довічне ув’язнення викуповує Буча? Від того, що авторитет виріс під час війни, гівно в державному керівництві не стало пахнути інакше. І не варто витрачати авторитет, щоб намагатися розвіяти запах, він від цього не йде, на відміну від авторитету", — переконаний журналіст.

Журналістка Тетяна Ніколаєнко пише:

"Пане президенте, я не знаю, як це пояснити, але є пряма залежність між закривати очі на помилки друзів і зрештою пустим бюджетом і розкраденими складами армії. Нехай склади розікрали до вас, але це сталось з тієї ж логіки, що ближньому можна пробачити в принципі нерукопожатну помилку. Ви як ніхто маєте пам‘ятати, що наші хлопці віддають життя не просто за кілометри землі під пахоту і унітази в сільських хатах, не за голий торс Арестовича в ефірі Латиніної, вони віддають їх за нашу можливість жити краще, що забезпечується дотриманням всіма у суспільстві певних правил і цінностей", — наголошує Ніколаєнко.

У коментарях до посади Ніколаєнка багато хто підтримав, але були й ті, хто посперечався з журналісткою:

"У мене є знайомі, яких звільнили із СІЗО для участі у бойових діях. І ці пацани зараз смажать кац**ів на Харківщині так, що шкварчить. Але за лінійною логікою вони, мабуть, мають сидіти й надалі. Вважаю, що в словах президента КОНКРЕТНО В ЦЕЙ ЧАС є раціо, однак, звичайно, з погляду студента, який не чує артилерії, сплячого у своєму ліжку, питання плагіату міністра є першочерговим. що я три місяці вдома не був", — пише користувач Юрій Ларін.

А хтось погодився і із Зеленським, і з критиками.

"В принципі, він має рацію: людина може помилятися. Таких "ппомиляющихся" повно, але вони мають бути викреслені з держслужбовців. І не тільки. Довічно. Тому що людина, яка зрадила і збрехала: сім’ю\сусіда\компанію\ідеї\ідеали — він зрадить і батьківщину, і своє коріння! Історія це довела на конкретних прикладах!", — пише користувач Раїса Прісецька.

Як повідомляв "Телеграф" у 2020-му році навколо виконувача обов’язків міністра освіти і науки Сергія Шкарлета розгорівся скандал: відразу в трьох його роботах виявили плагіат.

Нагадаємо, що українські активісти та педагоги неодноразово виходили на акції протесту та вимагали відставки Сергія Шкарлета з посади голови Міністерства освіти і науки. Однією із причин активісти називали плагіат у наукових працях нинішнього начальника міністерства.