У російській церкві відреагували на рішення УПЦ: і тут Держдеп

Читать на русском
Автор
3895
Глава РПЦ Патріарх Кирило
Глава РПЦ Патріарх Кирило. Фото twitter.com/SmartpressB

"Єдність між Російською та Українською церквами зберігається"

У Російській православній церкві (РПЦ) відреагували на рішення УПЦ про повну самостійність та незалежність.

Перший заступник голови Синодального відділу Московського патріархату (РПЦ) із взаємин Церкви із суспільством та ЗМІ Олександр Щипков вважає це розколом, передає ТАСС.

Щипков вважає, що у рішенні УПЦ (МП) простежується слід Держдепу США.

"Рішення Собору Української православної церкви Московського патріархату про "повну незалежність" веде цю церкву до розколу, процес відокремлення від Російської православної церкви ініційований Держдепартаментом США", — сказав Щипков.

Глава відділу зовнішніх церковних зв’язків МП митрополит Іларіон вважає, що єдність між РПЦ та УПЦ (МП) зберігається.

"Єдність між Російською та Українською церквами зберігається, РПЦ продовжить зміцнювати її", — цитує Іларіона РИА Новости.

Довідка: УПЦ Московського патріархату — неофіційна назва УПЦ, що збереглася з часів існування паралельно Українській православній церкві Київського патріархату (на основі якої після отримання томосу про автокефалію була створена ПЦУ — Православна церква України).

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігар Тишкевич вважає, що у президента росії володимира путіна і патріарха Кирила трапиться нервовий тик через рішення УПЦ.

Архімандрит Кирило (Говорун) пояснив, що не так із нинішнім статусом УПЦ і чому їй варто всерйоз замислитися про діалог із ПЦУ.