З України заборонили вивозити вугілля, газ та мазут: подробиці

Читать на русском
Автор
Цього року вугілля з України експортувати не будуть
Цього року вугілля з України експортувати не будуть. Фото zaxid.net

Мова лише про товари українського видобутку

У понеділок, 13 червня, Кабінет міністрів розширив перелік товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2022 рік. До списку увійшли вугілля, мазут та газ українського видобутку.

Про це йдеться у постанові № 666 від 7 травня 2022 р., яку опублікували на сайті Уряду. Зазначається, що постанова набирає чинності з дня її публікування.

Перевірені новини про війну і не тільки — у нашому Telegram

Згідно з постановою, нульові квоти встановили на:

  • паливо рідке (мазут);
  • вугілля кам’яне, антрацит; брикети, котуни та аналогічні види твердого палива, одержані з кам’яного вугілля (крім коксівного вугілля);
  • газ природний українського походження.

Тим часом Україна намагається наростити агроекспорт, хоч цифри зараз в рази нижчі за довоєнні. За підсумками травня Україна відправила на експорт 1,743 млн тонн агропродукції, що у 1,8 раза більше ніж у квітні. Додамо, що через блокування росіянами українських портів наша країна не може відправити на експорт 22 мільйони тонн зерна на складах. Це загрожує світові масштабною продовольчою кризою.

Як повідомляв "Телеграф", в Офісі президента запевнили, що ціни на газ та тепло для населення під час війни підвищуватись не будуть.