Втративши кінцівки, повертаються до армії: що відбувається з бійцями "Азова" після полону

Читать на русском
Автор
47300
Найбільшу жагу продовжувати боротьбу виявляють молоді бійці
Найбільшу жагу продовжувати боротьбу виявляють молоді бійці

Не всі бійці усвідомили, що їхнє життя змінилось назавжди, але їх не лишають із цим на самоті

Повернені з полону бійці полка "Азов", яких морили голодом і піддавали іншим тортурам, не зламались настільки, що рвуться назад у бій. Не заважає їм навіть відсутність кінцівок, втрачених в боях за Маріуполь.

Про це в інтерв’ю "Телеграфу" розповіла очільниця патронатної служби підрозділу Олена Толкачова. За її словами, уже є випадки, коли хлопці, що втратили ноги, після реабілітації вирушили у запорізький гарнізон. "Їх прооперували, відправили на реабілітацію, вони повернулись до Києва, отримали протез, навчились на ньому ходити і декілька з них знаходяться в гарнізоні під Запоріжжям. Вони не бачать себе в іншій професії. І саме такі воїни найбільш ефективні", — розповіла Толкачова.

Разом з тим, вона відзначила, що найбільше бажання повернутись на війну виявляють молоді бійці – піхотинці, штурмовики, розвідники. Тобто саме ті підрозділи, які постраждали у Маріуполі найбільше.

Втім, за словами Толкачової, не всім азовцям легко прийняти своє нинішнє становище. Вони проходять лікування і вчаться користуватись протезами, але ще не до кінця усвідомили, що руки чи ноги їм ампутували і це назавжди. "Коли вони вийдуть з лікарні, зрозуміють, що це все, але будуть думати: де ж моя рука чи нога? І от цей момент ніяк не можна пропустити", — каже голова патронатної служби.

Вона повідомила, що для таких бійців стараються знаходити роботу. Це ліпше мотивує їх почуватись потрібними, ніж проста виплата грошових компенсацій. Так вони можуть не впасти у залежність і не почати думати про суїцид.

Нагадаємо, наразі полком "Азов" командує комбат Микита Надточій, поки Денис Прокопенко перебуває у полоні в росіян.