Українцям нагадали про важливий момент щодо виплати пенсій

Читать на русском
Автор
3639
Один український пенсіонер може мати право на різні види пенсій
Один український пенсіонер може мати право на різні види пенсій. Фото 24tv.ua

Вид виплат можна змінити на вигідніший за власним бажання

Українським пенсіонерам на окупованих територіях пояснили, як вони можуть визначити, чи отримувати виплати від росіян. Разом з тим, громадянам на підконтрольних територіях нагадали, що за законом вони мають право на різні види пенсій, причому часом одна людина потрапляє одразу у кілька категорій. В такому разі доведеться обирати.

Як це зробити, пояснила начальниця відділу застосування пенсійного законодавства в ГУ Пенсійного фонду України у Закарпатській області Оксана Олефір, її цитує "Соціальна інформаційна платформа". Чиновниця нагадала, що законом передбачені, зокрема, пенсії за віком, по інвалідності, чи у зв’язку з втратою годувальника. З усіх видів обрати можна тільки одну – її і призначать відповідні органи.

Втім, якщо інший вид пенсійних виплат виявиться вигіднішим, пенсіонер має право перейти на нього за власним бажанням. Щоби зробити це, необхідно звернутись до свого управління Пенсійного фонду України з відповідною заявою.

Під час опрацювання звернення, у фонді мають врахувати заробітну плата, яку людина отримувала за весь період страхового стажу від 1 липня 2000 року і до місяця звернення за переведенням з одного виду пенсії на інший. За бажанням (якщо це буде вигідно), додатково до цього періоду може бути врахована зарплата ще за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв.

Як повідомляв "Телеграф", незабаром пенсії українців можуть переглянути у бік зменшення і практично урівняти для всіх пенсіонерів.