Частині українців з "білими квитками" доведеться пройти повторну медкомісію – стало відомо, кому

Читать на русском
Автор
1134
nikopolnews.net

Наказ Міноборони про "білі квитки" від 2006 року втратив чинність і тепер це питання регулюється новим документом

Деяким українцям, які мають так званий "білий квиток" – документ, що звільняє від військової служби за станом здоров’я, доведеться повторно пройти медкомісію і підтвердити свою непридатність. Йдеться про тих чоловіків, які отримали документ зразка 2006-2015 років.

Як повідомляє "Апостроф", причина полягає в тому, що наказ Міністерства оборони №342 від 2006 року втратив чинність – його дію було припинено у 2015 році. Тоді Міноборони запровадило нові критерії визнання громадян непридатними для проходження служби у мирний час та обмежено придатними під час військового стану.

Наразі чинним є Наказ Міноборони №402 від 14 серпня 2008 року – саме на його підставі приймається рішення про зняття військовозобов’язаного з обліку за станом здоров’я. Положеннями, записаними у цьому документі, мусять керуватися військово-лікарські комісії при винесенні рішення про придатність чи непридатність до служби. Тому тим, чиї "білі квитки" підпадають під критерії 2006 року, необхідно ще раз пройти комісію, щоби підтвердити свою нездатність чи обмежену здатність нести військову службу.

Як повідомляв "Телеграф", "білий квиток" має три категорії – обмежена, тимчасова або повна непридатність до служби. Перші дві з них передбачають, що чоловіка все ж можуть залучити до війська. Адвокат пояснив нюанси.