Чи може студент виїхати на навчання за кордон: коментар юриста

Читать на русском
Автор
3750
Студенти денної форми навчання можуть отримати дозвіл на виїзд
Студенти денної форми навчання можуть отримати дозвіл на виїзд. Фото фото з відкритих джерел

Всі необхідні документи мають бути перекладені та завірені нотаріально

На студентів очної форми навчання не поширюється мобілізація, яка триває зараз в Україні. Але не всі українські студенти-чоловіки вчаться на батьківщині. Технічно, вони підпадають під заборону виїзду за кордон, яка поширюється на чоловіків у віці від 18 до 60 років. Втім, для тих, хто здобуває вищу освіту у зарубіжних навчальних закладах, все ж зробили виняток. Необхідно лише зібрати правильний пакет документів.

Що саме має до нього входити, "Українській правді. Життя" розповів освітній омбудсмен Сергій Горбачов. За його словами, щоби оформити дозвіл на виїзд, треба подати до територіального центру комплектування документи, які підтверджують факт вступу українця до закордонного вишу, а також запрошення від нього або підписаний контракт на навчання.

У свою чергу адвокат юридичної компанії "Міллер" Андрій Новак уточнив, що йдеться про студентів денної форми навчання іноземних університетів. Щоби покинути територію України, їм необхідно мати на руках довідку про зарахування, контракт на навчання чи відповідний лист від університету. Що б з переліченого це не було, документ має містити прізвище та ім’я студента, курс, форму навчання (денна) та вказано, на який період людина відбуває за кордон. При цьому оригінали не годяться. Потрібен нотаріально завірений переклад їх українською мовою.

"З ними йдуть до військкомату, де отримують дозвіл на перетин кордону та відмітку у військовому квитку або приписному про наданням відтермінування на період навчання", – пояснив юрист.

Якщо студент уже розпочав навчання за кордоном і приїхав до дому на канікули чи з будь-якою іншою метою, він має бути готовим надати студентський квиток або студентську візу. Їх теж треба перекласти та завірити.

Як повідомляв "Телеграф", найближчим часом очікується розширення списку чоловіків, яким дозволений виїзд за кордон – до нього можуть потрапити айтішники.