Як виїхати за кордон у відрядження: хто з українців має право та які потрібні документи

Читать на русском
Автор
2819
Право на виїзд за кордон треба підтвердити документально
Право на виїзд за кордон треба підтвердити документально

Наразі існує три категорії чоловіків, які можуть покидати Україну з метою відрядження

Напередодні Державна прикордонна служба дала пояснення, які документи потрібні українцям для виїзду за кордон на авто. Одна з підстав для такого виїзду – це робоче відрядження. Юристка адвокатського об’єднання "Uniminds" Валерія Сніжна пояснила, хто з чоловіків має право виїхати по роботі, і які документи для цього знадобляться.

Як пояснила вона виданню "Цензор.нет", наразі право на закордонне відрядження мають три категорії чоловіків:

  • чоловіки, які постійно проживають, працюють, мають договірні зобов’язання за кордоном;
  • чоловіки, які заброньовані за підприємствами, установами, організаціями;
  • чоловіки, що є непридатними або обмежено придатними до військової служби.

У першої категорії можуть виникнути складнощі при перетині кордону, якщо вони не виконали всі вимоги при виїзді з країни на роботу. За законом, якщо чоловік виїжджає на постійне проживання за кордон і має там договірні зобов’язання, має отримати відповідний дозвіл від Державної міграційної служби України, який погоджується з військовим комісаріатом. Право на виїзд у відрядження має чоловік, який вибув, втратив зв’язок та не стоїть на обліку у військовому комісаріаті і не є військовозобов’язаною особою. Якщо ж вибуття не було оформлено належим чином і чоловік і надалі стоїть на обліку у військкоматі, права перетинати державний кордон України у бік виїзду він не має.

Що стосується чоловіків, яких відповідним чином забронював від мобілізації їхній роботодавець, то дозвіл на виїзд у відрядження їм надається на основі такого переліку документів:

  • документ, що дає право виїзду – закордонний паспорт, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, посвідчення моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи на повернення в Україну;
  • витяг з наказу Міністерства економіки (згідно з пунктом 5 постанови Кабінету міністрів України від 03.03.2022р. № 194 "Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану"), який підтверджує факт бронювання;
  • посвідчення про відрядження;
  • лист-звернення до Державної прикордонної служби від керівника підприємства, який повідомляє, що відповідна посадова особа відряджається для виконання службових обов’язків за кордоном.

Чоловіки, які через військово-лікарську комісію отримали статус непридатних або обмежено придатних до військової служби, також можуть виїжджати у відрядження за певним пакетом документів. До нього входять:

  • паспорт для виїзду за кордон;
  • тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
  • військовий квиток із записаним у ньому відповідним висновком ВЛК та посиланням на відповідний пункт наказу.

Як повідомляв "Телеграф", ДПСУ пояснила, яким чином можуть виїжджати за кордон чоловіки з подвійним громадянством.